Det är mer än fullsatt i Domus Bothnica vid Vasa universitet när Vasa har officiell kickoff för sitt försök att locka elbilstillverkaren Tesla att bygga en gigafactory i regionen. Stadsdirektör Tomas Häyry har bjudit in både företagsledare och beslutsfattare.

- Det är för att det är ni som gör förändringen, sade Häyry när han tillsammans med initiativtagaren Toni Laturi öppnade kickoffen.

Förändringen kommer i vilket fall som helst, hävdar Häyry. Vi står inför en tsunami av förändring med självkörande fordon, elektrifiering av all transport och nya sätt att lagra energi. Vasa vill inte hamna under den stora vågen.

- Vi vill vara vågmaskinen, eller surfa på vågen, sade Häyry.

Meningen med dagens kickoff är att binda upp samarbetsparter till projektet, men framför allt att identifiera vad som ännu behövs för att få ett paket som övertygar Tesla.

Att locka Tesla att bygga Europas största fabrik för elbatterier i Vasaregionen är projektets främsta mål. Men det kan också leda till andra stora investeringar. Eller det kan hända att Tesla fastnar för en del av det som presenteras, som litiumfyndigheten i Mellersta Österbotten. Det är också bra.

- Ett mål är också att positionera Vasa och Finland som en viktig aktör i den nya, disruptiva ekonomin kring energi, sade Toni Laturi.