– Det försvagar helt klart Alliansen, säger statsvetaren Tommy Möller.

Så öppnade till slut moderatledaren Anna Kinberg Batra dörren för Sverigedemokraterna. Hon vill "bryta låsningen" kring partiet och samarbeta med det i riksdagen. Hon är också beredd att stjälpa regeringen med deras hjälp genom en gemensam alliansbudget, och det redan i höst.

– Jag anser att vi då ska vara beredda att ta ansvar, säger Kinberg Batra.

Utspelet välkomnas av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Men både Liberalerna och Centern avvisar det. Och statsminister Stefan Löfven (S) är mycket kritisk.

Tappat kompassen

– Det här ger intryck av ett moderat ledarskap som helt har tappat sin kompass, säger han och anklagar M för att byta fot varje månad.

Stefan Löfven tar upp det oroliga säkerhetsläget, Donald Trumps tillträde och brittiska brexit.

– I de här tiderna behöver Sverige stabilitet och trygghet, det kräver medborgarna och det kräver företagen. I en orolig tid tar vi ansvar för landet, säger Löfven.

Enligt statsministern tyder det avvisande beskedet från Liberalerna och Centern på att Sverige kan vara på väg mot ett nytt politiskt klimat.

Centerledaren Annie Lööf hänvisar även hon till oron i omvärlden.

– Jag vill inte slänga ut Sverige i osäkerhet. I morgon svärs Donald Trump in som president, i går sade Storbritanniens premiärminister att det blir hård brexit. I sådana tider krävs stabilitet, trygghet och ledarskap, säger hon.

Dålig stämning

Anna Kinberg Batra informerade de övriga partierna i Alliansen genom ett sms sent i onsdags kväll, något som Annie Lööf framhöll på presskonferensen. Det antyder att stämningen i Alliansen inte är den bästa för närvarande.

Centerledaren medger att det är allvarligt att Alliansen är oense i en så grundläggande fråga som hur landet ska styras.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi inte har större samsyn i budgetfrågor och i synen på SD (Sverigedemokraterna). Det vore bra om vi använt 2017 till att fortsätta presentera gemensamma sakförslag. Vi hade sett fram emot att vi fortsatt på den inslagna linjen. Vi behöver utveckla den politiska reformagendan, säger Annie Lööf.

SD välkomnar

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar förstås utspelet och tycker att Moderaterna nu måste överge Alliansen.

– Nu måste Kinberg Batra öppna upp för att överge Alliansen så som den ser ut i dag. För när hon inte har med sig C och sannolikt heller inte L, då är frågan om det ens finns någon allians längre, om man inte är överens om det mest grundläggande, hur Sverige ska styras, säger Åkesson till TT.

Att Centern och Liberalerna slänger igen dörren i ansiktet på Kinberg Batra innebär att sammanhållningen i Alliansen sätts på ytterligare prov.

– Men Kinberg Batra sitter i en rävsax. Det finns ett starkt internt tryck på att utnyttja den potentiella majoriteten, vilket blockeras av Centern och Liberalerna. Detta har resulterat i en otydlighet som varit djupt problematisk – att inte kunna ge besked i regeringsfrågan och att hårt kritisera regeringen samtidigt som man låter dess politik genomföras, säger Tommy Möller.

– Nu sker, och det är kanske tanken, ett fokusskifte från Kinberg Batra till Lööf, som blir den som tvingas förklara varför hon accepterar en politik som hon själv anser vara skadlig för landet.