För bara något år sedan sågs dåvarande inrikesministern Manuel Valls som en given favoritkandidat inför det presidentval som nu närmar sig.

Åren som premiärminister har dock tärt hårt på Valls popularitet. I nuläget är det inte ens säkert att han tar en av de två topplatserna i sitt partis öppna primärval på söndag.

I slutspurten försöker Valls plocka poäng på sin erfarenhet som regeringschef. Enligt tidningen Le Mondes senaste opinionsmätning ligger 54-åringen klart före sina S-konkurrenter när det gäller "presidentmässighet".

– Vem har styrkan? Vem har erfarenheten? Vem klarar att axla problemen? frågade han retoriskt på ett valmöte i Normandie i onsdags.

Föredrar Macron?

Framtiden ser samtidigt inte ljus ut för någon av S-kandidaterna. Opinionsmätningarna pekar i nuläget på att ingen skulle placera sig ens bland de fyra bästa när det riktiga presidentvalet väl hålls i slutet av april.

Det har väckt diskussioner om det ur vänstersammanhang inte vore bättre om Socialistpartiets väljare och politiker i stället satsar på att stödja den oberoende förre ekonomiministern Emmanuel Macron.

– Det finns en klar möjlighet att fördämningarna snart spricker och att socialisterna börja flöda över till Macron, säger Jerome Sainte-Marie på opinionsinstitutet Polling Vox till nyhetsbyrån Reuters.

Utmanar de stora

39-årige Macron ses allt mer som den nya unga kraften i fransk politisk och hans valmöten lockar allt fler. Nu nosar han opinionsledande Marine Le Pen (Nationella fronten) och François Fillon (Republikanerna) i svansen och börjar på allvar ses som en tänkbar finalkandidat i det avgörande presidentvalet.

Macrons chanser anses öka ytterligare om han slipper konkurrensen från Manuel Valls under valkampanjen. Om Socialistpartiet väljer en mindre känd kandidat och mittenvänsterväljarna går till Macron i stället kan slutresultatet mycket väl bli en avgörande duell mellan Macron och Le Pen.

Och det är inget som hon är rädd för.

– Det vore en gåva att få möta Macron i andra omgången. Ett möte mellan en så ogenerad globalist som honom och en patriot som mig vore idealiskt, säger Le Pen till nyhetsbyrån AFP.

Socialisternas primärval

  • Det franska Socialistpartiets primärval inför presidentvalet är öppet även för andra vänsterkandidater.
  • ?Av de sju som deltar kommer fyra från Socialistpartiet: förre premiärministern Manuel Valls, tidigare industriministern Arnaud Montebourg, förre utbildningsministern Benoît Hamon samt EU-parlamentarikern Vincent Peillon. Därutöver kandiderar förre EU-parlamentarikern Jean-Luc Bennahmias, förra bostadsministern Sylvia Pinel samt parlamentsledamoten Francois de Rugy.
  • Valls, Montebourg och Hamon står i särklass opinionsmässigt, med 22–30 procent av stödet. Om ingen får mer än 50 procent i första omgången möts de två som får flest röster i en avgörande valomgång den 29 januari.?