Alexandra Gatje oroas över att den nya regeringen inte respekterar de värden som hon står för

– Jag hoppas att vi kan göra skillnad.

Det som började som ett feministiskt stridsrop i sociala medier har vuxit till vad som kan bli en av de största demonstrationerna i amerikansk historia. Hundratusentals människor väntas delta i kvinnomarschen i Washington DC dagen efter det att Donald Trump svurits in som president. Samtidigt ordnas över 600 systermarscher med mer än en miljon anmälda deltagare över hela världen.

Arrangörerna i Washington vill visa den nya regeringen vikten av att respektera kvinnors rättigheter, men framhåller att demonstrationen inte uttryckligen tar ställning emot Trump utan snarare för rättvisa för alla. Bland stödgrupperna finns frågor om allt från miljö till vikten av fri press och laglig aborträtt representerade. Män är också välkomna.

Vill visa enighet

52-åriga hemmafrun Mary Peck kommer att köra de sex timmarna från White Plains till Washington DC för att delta. Det var länge sedan hon gjorde något liknande, men samma sekund som hon hörde talas om evenemanget kände hon i magen att hon var tvungen att vara med.

– Vi måste visa att vi står enade bakom kraven på lika rättigheter för alla. Det är ingen protest mot Trump, utan vi gör det här för hela USA. Jag tror att många som röstade på Trump kommer att bli besvikna på hans politik, säger Peck till TT:s utsända.

Trump har kritiserats för nedsättande kommentarer om kvinnor. Flera har trätt fram och berättat om övergrepp begångna av fastighetsmiljardären genom åren – anklagelser han tillbakavisat som en komplott. Kritiken har eldats på av en uppmärksammad inspelning från 2005 i vilken republikanen i grova ordalag säger att han som känd person kan tafsa på och kyssa kvinnor hur han vill utan att någon protesterar.

En av de största demonstrationerna utanför Washington ska hållas i New York. Där har volontärer i veckor förberett sig genom att bland annat öva på slagord som "Säg det högt! Säg det tydligt! Vi är här för att kämpa mot diskriminering!".

"Kryper i mig"

För den 56-åriga grafiska designern Alexandra Gatje är det första gången som hon går ut på gatan för att offentligt uttrycka sina åsikter.

– När Trump lyckades bli vald till USA:s president blev det tydligt för mig att jag inte har gjort tillräckligt. Jag stödjer inte den nya regeringen, den representerar inte de värden som jag och många med mig står för, säger hon.

– Det kryper i mig när Trump påstår att han försvarar våra rättigheter. Han kallar kvinnor saker som han aldrig skulle säga till sin fru eller dotter.

En av volontärerna i New York är 55-åriga chefsbiträdet Sue Nilsson.

– USA har blivit mer och mer splittrat. Men människor och idéer kan förändras. Jag vet inte om det kommer att gå över en natt, men förhoppningsvis kommer det här att få Trump och hans regering att tänka efter.