På torsdagskvällen gick senegalesiska trupper över gränsen in i grannlandet Gambia. Det meddelade en talesman för Senegals armé.

Ingripandet sker efter att Gambias president Yahya Jammeh, som styrt landet i 22 år, vägrat att ge över makten till Adama Barrow, som vann presidentvalet i december.

Jammeh skulle ge över makten på torsdagen, men i onsdags beslutade parlamentet att förlänga hans mandatperiod och undantagstillståndet i landet med 90 dagar.

Barrow svor ändå presidenteden på torsdagen, på Gambias ambassad i Senegal.

Anhängare till den nya presidenten firade presidentinstallationen på gatorna. Enligt nyhetsbyrån AFP var Gambias militärchef Ousman Badjie med bland de firande. 

Tidigare på torsdagen meddelade Badjie att han inte tänker beordra sina soldater att strida mot andra afrikanska länder.

– Vi lägger oss inte i. Det här är en politisk strid. Jag kommer inte att involvera mina soldater i någon fånig strid, sade han.

Badjie hade tidigare först uttalat stöd för Barrow, för att sedan ändra sig och stötta Jammeh i stället.

Hoppas på oblodig lösning 

FN:s säkerhetsråd beslutade på torsdagen enhälligt att stöda den västafrikanska den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas i dess försök att trygga ett maktskifte i Gambia. Resolutionen från säkerhetsrådet ger inte rätt att använda militärt våld. FN:s diplomater hoppas på ett fredligt maktskifte.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström sade att Sverige, som ordförande i FN:s säkerhetsråd, arbetar intensivt för en fredlig maktöverföring i Gambia.

Ecowas har upprepade gånger uppmanat Jammeh att lämna över makten. Nigeria och Ghana har skickat soldater till stöd för de senegalesiska trupperna. På torsdagen flög det nigerianska flygvapnet plan över Gambia och en talesman för flygvapnet sade att de var redo att gå till anfall.

Finländare hem på fredag

Resebyrån Tjäreborg flyger hem sina finländska turister från Gambia på fredagen. Det uppger Tjäreborgs informationschef Arja Pucilowski för FNB.

Tjäreborg har 300 finländska turister i Gambia. Av dem skulle omkring 200 flyga hem på fredag i vilket fall som helst. De övriga cirka 100 flygs hem med ett extra flyg, säger Pucilowski. Tjäreborg flyger inte några nya turister till Gambia.