Flera av föreningar har ansökt om större bidrag för anskaffning av utrustning. Därför valde kommunstyrelsen att ge dem 6.000 euro till att dela på.

Det största enskilda bidraget på 9.000 euro får Folkhälsan i Larsmo. Bosund byalag får tre olika bidrag: hyresbidrag för vävstugan på 750 euro, 1.040 euro för att förbättra området vid Svennasminne samt 1.800 euro för inköp av vält för underhåll av skidspåret.

Också Risö hem och skola får ett bidrag för underhåll av skidspår. Man vill köpa en skoter och får 2.250 euro för det ändamålet.

Larsmos Röda Kors-avdelning får 500 euro för att starta en mamma-barn grupp för bland annat flyktingkvinnor. Jakobstadsnejdens ryggförening, Jakobstads sjöräddare, Stiftelsen Aspegrens trädgård och Kvinnohusföreningen i Jakobstadsnejden fick inga bidrag från Larsmo i fjol, men får nu 200 euro var.

Norra Österbottens svenska synskadade och Jakobstadsnejdens diabetesförening får högre bidrag i år.

Förutom verksamhetsbidragen på sammanlagt 41.100 euro reserverar Larsmo också bidrag för fastighetsskatt till kommunens fridsföreningar, församlingar och övriga föreningar som äger fastigheter. Den summan är sammanlagt 27.900 euro.

Kultur- och idrottsföreningar i kommunen beviljas bidrag senare i vår.