THL uppger i ett pressmeddelande att om regeringens lagproposition om starkare alkoholdrycker skulle gå genom så skulle alkoholkonsumtionen oundvikligen öka. Propositionen skulle tillåta försäljning av 5,5-procentiga alkoholdrycker också i matbutiker.

Om alkoholkonsumtionen ökar så ökar också skadeinverkningarna. Man räknar med en ökning av alkoholkonsumtionen på fem till sex procent vilket innebär 150 fler alkoholrelaterade dödsfall årligen. Behandlingen av alkoholrelaterade sjukdomar och olycksfall på sjukhus skulle öka med 1500 fler än i dag enligt THL.

I nuläget fortsätter alkoholkonsumtionen och skadorna att minska. Men hittills har liberaliseringar av alkoholpolitiken i Finland resulterat i att totalkonsumtionen ökat avsevärt. Enligt generaldirektör Juhani Eskola på THL vore det svårt att upphäva lagen om den träder i kraft.

– Om det framgår att den liberalisering som nu föreslås är ett misstag, blir det på grund av EU-lagstiftning och internationella handelsavtal mycket svårt, om inte omöjligt, att återställa regleringen, uppger Eskola.