Hon säger att ingen vet hur många av dem som har försvunnit från mottagningssystemet sedan 2015 har stannat kvar i Finland. En del har troligen lämnat landet, andra har försvunnit redan då asylprocessen ännu pågick.

Förra månaden publicerade Inrikesministeriet en åtgärdsplan för att förhindra personer som befinner sig i Finland utan uppehållstillstånd att stanna i landet. Dokumentet behandlade också asylsökande vars vistelseort är okänd för myndigheterna. Av dem försvann över hälften i fjol. Andelen papperslösa av de asylsökande som inte längre omfattas av mottagningsverksamheten uppgår enligt dokumentet till närmare en femtedel. Antalet försvunna har ökat med över tvåhundra sedan mitten av december.

Risikko säger att det i flyktingförläggningarna fortfarande finns nästan 12 000 asylsökande som har fått avslag på sin ansökan. Vidare väntar tusentals personer på sitt första beslut. Hon ser det som troligt att största delen av dem överklagar beslutet.

– Det här är en stor mängd och säkert kommer största delen av dem att överklaga. Det syns redan nu, säger Risikko till FNB.

Polisen tror att största delen har lämnat landet

Finland förbereder sig på en tillväxt av papperslösa personer som vistas i landet. Mängden nekande beslut förväntas växa när köerna till behandling i förvaltningsdomstolarna blir kortare. Risikko är oroad över att det kan bli vanligare att folk vistas i landet papperslöst.

– Vi har föreberett oss på att allt fler personer som fått ett negativt beslut som vunnit laga kraft ändå stannar i landet, säger Risikko.

Med beslut som vunnit laga kraft avses ett slutgiltigt beslut efter att överklagningsprocesserna på de olika rättsnivåerna har drivits till slut.

Myndigheterna strävar efter att allt flera som fått ett negativt beslut frivilligt skulle återvända till sitt hemland. Risikko säger att det också är i deras eget intresse eftersom papperslös vistelse i landet kan vara mycket jobbigt.

– Risken finns att man blir utnyttjad eller själv dras in i en brottsspiral. Det här är förknippat med allvarliga säkerhetshot – också mot personen själv.

Polisstyrelsen uppger att ökningen av försvunna asylsökande inte har synts i polisens arbete ute på fältet.

– Jag tror att största delen av de försvunna har lämnat landet antingen för att bege sig någon annanstans i Europa eller för att återvända till sitt hemland, säger polisinspektör Mia Poutanen.

Polisen förbereder sig ändå på en ökning i antalet papperslösa. Utlänningsbevakningen och tillbakasändning av människor till deras hemländer har effektiverats. I fjol återsändes cirka 6 000 personer då fjolårets siffra var nästan hälften mindre.