Serien Skam illustrerar den norska ungdomens vardag, både i och utanför gymnasiet. Enligt Emma Stenbacka är serien verklighetstrogen om än lite överdriven.

– Jag tycker att den ger en bättre bild av ungdomar än många andra serier i dag. Däremot ska man inte tolka den för noga, verkligheten är inte alltid så galen som i Skam. Men annars är den hyfsat trovärdig, säger Stenbacka.

Stenbacka kollade på serien för att lära sig lite av språket innan hon flyttade till Norge för sina utbytesstudier. Även hon fattade snabbt ett tycke för serien.

– Jag har kollat alla säsonger men den andra är bäst. Favoritkaraktärerna är kanske Noora och Eva.

Bland de första frågorna som Stenbacka fick när hon flyttade till Norge var om Skam.

– Många frågade om serien var stor i Finland. Det var bland det första som folk frågade. De tycker att det är en kul grej att den blivit så stor. Det är definitivt ett samtalsämne, många väntar redan på nästa säsong.

Serien riktar sig främst till ungdomar men det lockar också äldre tittare.

– Jag tror att många föräldrar som har barn och ungdomar kan intressera sig i serien. Mina egna föräldrar började också se på serien efter att jag sett den.

Norska gymnasier skiljer sig en aning från våra egna. De benämns som "videregående skoler" även om ett fåtal har benämningen gymnasium. Det är likt den svenska modellen där gymnasieutbildningen kombineras med ett yrke. Enligt Stenbacka är Skams tolkning av skolan ganska realistisk.

– Gymnasiet presenteras ganska bra, det är inte lika överdrivet som allt socialt drama i serien. Jag upplever också norska gymnasier som mera avslappnade. Här kan det i många fall vara mer regel än undantag att vara sen till lektion. Finska skolor är strängare i den tappningen.

Serien Skam tar även upp den norska motsvarigheten till vår bänkskuddardag. I Norge samlar man ihop pengar till en buss, eller "russebuss" som det heter på norska. Bussen görs om till en festlokal som tar studenterna till större studentfestivaler runtom i Norge.

– Det läggs tusentals norska kronor på festbussarna. Det är en stor grej här.

Stenbacka studerar vanligen på Vörå Idrottsgymnasium. Sen den 5 januari har hon varit på utbytesstudier på ett gymnasium i Halden. Halden är en stad på drygt 25 000 invånare och finns i sydöstra Norge, nära den svenska gränsen.

– Det här är den del av Norge som är kanske mest lik Finland och Sverige. Men det är en fin natur och större backar än hemma. Utanför staden finns det mycket skog där jag orienterar med Halden SK. Men jag trivs här, människorna är snälla och öppna.