Nu möts ledare för flera av Europas högerpopulistiska och högerextrema partier i tyska Koblenz för gemensam valupptakt.

Le Pen utgick från president Donald Trumps tillträde i USA i ett tal med bredsidor mot bland annat euron och EU i allmänhet.

Konferensen sker i en tid av politisk medvind. Marine Le Pen, från Nationella fronten (FN), tippas få en framskjuten position i det franska presidentvalet i april. Geert Wilders Frihetspartiet (PVV) ser ut att ta flest mandat i det nederländska parlamentsvalet i mars. Frauke Petrys Alternativ för Tyskland (AFD) kommer av allt att döma in i förbundsdagen efter det tyska valet i september.

Mötet arrangeras av ENF, en EU-fientlig partigrupp i Europaparlamentet ledd av Marine Le Pen.

Mer extrema

Syftet med valupptakten är att stärka banden mellan partier med delvis olika ideologisk bakgrund – på plats finns både Nationella fronten (FN), med ett högerextremt, antisemitiskt arv, och AFD, ett populistiskt initiativ med bakgrund i den eurokritiska rörelsen.

På så vis är mötet en milstolpe, säger Melanie Amann, journalist på Der Spiegel och författare till en bok om AFD som kommer ut i vår.

– AFD har aldrig tidigare visat sig på det här sättet tillsammans med Nationella fronten. Det är en maktdemonstration av Petry, även inåt i partiet, hon vill påminna om att det är hon som är nummer ett, säger hon.

Skälen för AFD-ledaren att liera sig med mer extrema partier är främst taktiska, enligt Amann.

– Jag tror att hon gör det av rent pragmatiska, karriäristiska orsaker. Hon har ingen klar strategi som säger "nu ska vi till höger". I resten av AFD finns det många som nog har ont i magen vid tanken på Front National.

Fått nobben

Flera av de reportrar som velat bevaka konferensen, däribland Amann, har fått nobben – något hon tycker tyder på en problematisk inställning till pressfrihet.

– De stänger ut journalister som i deras mening har rapporterat problematiskt. Det är ju motsatsen till pressfrihet, som också rymmer kritisk rapportering, säger hon.

TT har sökt ENF, som arrangerar mötet.

Supervalår i Europa

  • 15 mars: Parlamentsval i Nederländerna
  • 23 april: Första omgången i Frankrikes presidentval
  • 7 maj: Avgörande andra omgång i Frankrikes presidentval
  • 11 och 18 juni: Parlamentsval i Frankrike
  • 24 september: Parlamentsval i Tyskland?(FNB–TT)