Vancouverspelaren gjorde sin tusende poäng i 2–1-segern mot Florida Panthers.

– Den där tusende poängen kommer när den kommer, men det vore ju roligt om det hände på hemmaplan så jag hoppas jag kan få till det mot Florida, sade Henrik Sedin till Aftonbladet tidigare i veckan.

Och precis så roligt blev det när Vancouver kvitterade Floridas 1–0-ledning knappt sex minuter in i andra perioden. Brodern Daniel serverade, som så många gånger förr, och Henrik Sedin gjorde mål.

1 213 NHL-matcher över 16 säsonger. 233 mål, 767 assist – 1 000 poäng.

– Jag hoppades ju att det skulle ske på hemmaplan och är väldigt glad att det blev så, säger Sedin till Aftonbladet.

Bara Mats Sundin (1 349 poäng), Daniel Alfredsson (1 157) och Nicklas Lidström (1 142) är "värre" bland alla svenskar som spelat i NHL. Totalt blev Sedin den 85:e spelaren i NHL-historien att nå 1 000 poäng.

– Som svensk är det väldigt stort att vara del i samma sällskap som dem. Som jag ser det är det tre spelare i en helt egen klass, säger han.

Matchen stoppades och den 36-årige svensken, som är den förste Vancouverspelaren att passera 1 000-poängsgränsen, fick ta emot stående ovationer i Rogers Arena.

Gästerna hade tagit ledningen två minuter tidigare genom Jaromir Jagr (1 897 poäng). I början av tredje perioden såg Luca Sbisa till att Sedin fick fira sitt tusende mål med en seger när han satte 2–1.