Det är osannolikt att tilltron till partiet växer så länge det delar regeringsansvar med två borgarpartier, säger Erkka, som jobbar vid centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet.

En partigallup gjord av Helsingin Sanomat visar att Sannfinländarnas popularitet nu ligger på den lägsta nivån sedan början av 2010. Endast 8,6 procent av de som besvarade enkäten skulle rösta på partiet.

Stödet till Sannfinländarna har underminerats framför allt av de försvagningar av arbetstagarnas ställning som konkurrenskraftspaketet medfört, tror Railo.

– En kännbar andel av de som röstade på partiet har varit missnöjda. Under valkampanjen lovade Sannfinländarna att partiet inte kommer att stöda nedskärningar i den sociala tryggheten, men regeringen har genomfört även sådana.

Railo säger att de sjunkande popularitetssiffrorna ökar pressen på partiordföranden Timo Soini inför sommarens ordförandeomröstning.

Railo ser det ändå som ytterst osannlikt att valet av Jussi Halla-aho till ordförande skulle öka stödet för partiet.

– Under hans ledning skulle Sannfinländarnas image förändras klart åt det mer invandringsfientliga hållet. En valseger förutsätter en mer moderat linje.

Halla-aho har sagt att han högst sannolikt ställer upp som motkandidat till Soini i ordförandekampen. Soini har ännu inte avslöjat om han kommer att ställa upp för omval.

Många variabler i kommunalvalet

Railo säger att framgång i vårens kommunalval skulle förutsätta att Sannfinländarna får mer gensvar för sin egen politik i regeringsarbetet.

Han påpekar ändå att gallupar är dåliga på att förutspå populistiska partiers valframgångar. Railo tror att Sannfinländarna i verkligheten har ett större stöd än galluparna visar.

– I riksdagsvalet 2015 fattade en stor del av de som röstade på Sannfinländarna inte sitt beslut förrän på valdagen.

Railo tillägger att i kommunalvalet 2012 var partiets resultat däremot tre procentenheter sämre än i opinionsmätningarna.

– Det finns så många variabler i vårens kommunalval att det är mycket svårt att förutspå vad som kommer att hända.