Enligt Jacob Storbjörk, styrelsemedlem i FSD, är kandidatutbildningen en slutspurt i rekryteringsprocessen.

– Meningen med utbildningen är att ge dem de verktyg som de behöver inför det kommande valet. Därför bjöd vi in riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta som talare och för att inspirera de nya kandidaterna, säger Storbjörk.

Kandidatutbildningen hålls på flera håll i landet; två i Nyland, en i Åboland, en i Helsingfors och en i Österbotten. För Österbottens del ordnades utbildningen på Åbo Akademi i Vasa.

– Vi kommer att ha fler utbildningstillfällen närmare valdagen, men det är bra att vara ute i tid. De nya får en inblick i hur allt funkar men också många veteraner väljer att delta för att få nyttig information. Många kandidatlistor kan ännu fyllas på men generellt sett har intresset varit större i år, säger Storbjörk.

Även FSD:s ombudsman Nils-Johan Englund är på samma linje.

– När vi ringer runt och frågar eventuella kandidater om de vill ställa upp kommer det vanligen ett direkt ja eller nej. Det här året har många valt att överväga, möjligen för de känner ett större behov av politiska insatser. Många är missnöjda med regeringen. Det är betydligt lättare att rekrytera än för fyra år sen, säger Englund.

Storbjörk tillägger att regeringens linje har fått människor att vakna upp och se politikens effekt och påverkan.

– Politiken blir mer greppbar. Därför blir människor mer politiskt vakna, de vet vad det handlar om. Politiken syns på en konkretare nivå än förut, säger Storbjörk.

Kandidatansökningarna lämnas in den 28 februari. Förhandsröstningen utomlands äger rum mellan 29 mars och 1 maj. Förhandsröstningen i hemlandet är mellan dagarna 29 mars till 4 maj. Huvudvaldagen är söndagen den 9 maj.