Björgen startade efter Pärmäkoski och fick snabbt upp ett försprång på ett par sekunder. Norskan utökade marginalen till finländaren till slut till 10,7 sekunder.

Det här var Björgens 22:a världscupseger på svensk mark. 36-åringen har tagit lika många segrar även i Finland.

Tvån Pärmäkoski var nöjd med sin fart. Den bevisade att hon återhämtat sig från Tour de Ski i årsskiftet och säsongens sjunde pallplats ökade förväntningarna inför hemma-VM i Lahtis.

– Spåret var roligt. Man måste köra hårt hela tiden och spåret var en sådan där rolig rallybana, sade Pärmäkoski på Skidförbundets Twitter-konto.

Det finns två klara uppförsbackar på femkilometersslingan i Ulricehamn. Pärmäkoski miste chansen att tävla på allvar mot Björgen under den andra långa uppförsbacken.

– Jag gick lite i väggen i slutet av backen. Där lyckades jag inte mer trissa upp farten, men i slutet gick allt bra igen.

Pärmäkoski var trots allt nöjd med loppet och hon passerade norskan Ingvild Flugstad Östberg i världscupen och är nu tvåa.

– Jag är lite förvånad över att jag kan åka så här fort med fri stil, säger Pärmäkoski.

Björgen, som skippade Tour de Ski, var inte heller säker på formen före starten. Efteråt var hon lättad när hon intervjuades av SVT.

– Jag var lite osäker eftersom jag varit hemma och tränat i fem veckor. Det kändes väldigt bra och kroppen var lätt och fin, sade Björgen enligt NTB.

Norska Tour de Ski-vinnaren Heidi Weng leder världscupen men i Ulricehamn slutade hon sexa. Weng har 1 391 poäng mot Pärmäkoskis 1 112. Trean Östberg har 1 072.

De övriga finländarna hängde inte med toppen på lördagen. Laura Mononen inledde fartfyllt men kroknade mot slutet och blev till slut 14:e. Hon var en minut efter vinnaren.

Riitta-Liisa Roponen var tillbaka i tävlingsspåren efter ett mer än månadslångt uppehåll på grund av ryggproblem. Hon var 1,5 minut efter segraren och 25:a i slutresultaten. Kerttu Niskanen blev 26:e och Anne Kyllönen 31:a.

Roponens comeback var lyckad medan Mononen har backat sedan årsskiftet och inte heller Niskanen eller Kyllönen lyckades komma upp på samma nivå som under Tour de Ski.