Orpo påminner om att utredningen som presenterades av kommunikationsminister Anne Berner (C) i torsdags bara var ett förslag på hur man skulle kunna lösa reparationsbehovet av vägarna och utveckla trafiksektorn.

– Det finns ingen enig regeringsåsikt om detta. Därför finns det heller ingen pågående beredning, och inga ändringar av de här centrala delarna av beskattningen av bilismen är i sikte. Jag hoppas att det här budskapet räcker för att lugna bilhandeln, sade Orpo under Samlingspartiets partifullmäktige i Helsingfors på lördagen.

I Berners plan ingår att bilskatten slopas. Orpo säger att redan förslaget i sig har orsakat störningar i bilhandeln, en bransch som är viktig för samhällsekonomin. Finansministeriet följer med läget och hoppas kunna gjuta olja på vågorna.

– Det finns inga skäl till panik eller förhastade slutsatser, säger Orpo.

Modellen har väckt häftig kritik. Orpo själv är ännu inte på det klara med mervärdet av en bolagisering eller varifrån tilläggsfinansieringen för utvecklandet av vägarna skulle komma från.

Ett absolut nej från Soini

Även utrikesminister Timo Soini (Sannf) bekräftar att regeringen inte är enig om Berners förslag.

Soini säger att den bernerska modellen inte kommer att framskrida eftersom Sannfinländarna inte godkänner den.

– Det här kan ses som ett artigt men absolut nej till projektet. Den här regeringen har satsat mycket mer än sina företrädare på vägunderhåll och på att minska reparationsskulden. Den linjen måste vi fortsätta med, sade Soini ett i pressmeddelande.

Soini påpekar att flera riksdagsledamöter från Samlingspartiet och Centern tagit avstånd från bland annat den redan överenskomna båtskatten.

– Om vi kommer överens om att göra något så gör vi det tillsammans, och om vi slopar något gör vi det tillsammans. Besluten fattas inte med stöd av pressmeddelanden från vanliga riksdagsledamöter i regeringspartierna och deras fiske efter billiga poänger.