Det är oklart både om de föreslagna metoderna fungerar och om jobben Trump talat om överhuvudtaget längre existerar.

Trumps första riktlinjer som president har varit ytterst protektionistiska. Han har bland annat hävdat att han ska införa fler skyddstullar och omförhandla det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta – eller lösgöra USA från avtalet helt och hållet.

Till exempel bilindustrin verkar som följd av Trumps hot och övertalning ha beslutat hålla jobben kvar i USA.

– Men hur många industrijobb har redan försvunnit för gott på grund av automationen? Den diskussionen lyser med sin frånvaro, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman.

Handelsavtal å sin sida omfattas inte ens av presidentens mandat utan det är kongressen som beslutar om dem. Även om Trumps parti Republikanerna har majoritet i både senaten och representanthuset finns det inga garantier för att kongressen stöder Trumps vision.

– Republikanerna har av hävd förhållit sig positiva till frihandel. Dessutom motsätter sig många amerikanska storbolag skyddstullar, säger Benita Heiskanen, docent i USA-forskning vid Åbo universitet.

Kohandel för infran

Trumps tal i fredags fokuserade nästan helt på amerikansk inrikespolitik. Trump kom inte med några markeringar som skulle ha en direkt effekt på Europa eller Finland.

Med undantag för några länder i Östeuropa konkurrerar EU inte om industrijobben, utan USA:s motparter i den frågan är främst Kina och Mexiko.

Överlag verkar Trump visa väldigt lite intresse för utrikespolitiken. Heiskanen säger att Trump trissat upp motsättningarna med Kina men även där med handelspolitiken i bräschen.

Trump har också lovat inleda stora infrastrukturprojekt i USA för att bland annat reparera vägar. Inte heller det här är någon formalitet eftersom republikanerna brukar motsätta sig alla projekt som finansieras med offentliga medel.

Heiskanen tror ändå att Trump kan idka kohandel för att få igenom projekten.

– Han kan till exempel lova genomföra infrastrukturprojekten med pengar som tas från social- och miljöprogram.

De enklast genomförbara av Trumps visioner i kongressen är just avregleringen av miljölagstiftning, skattelättnaderna främst för de välbärgade och nedmonteringen av hälsovårdsreformen som kallas Obamacare.

Kortsiktig nytta

Om Trump lyckas driva igenom sina reformer är deras följder svåra att förutse.

Protektionismen kan enligt Schauman ge USA fler jobb på kort sikt men samtidigt höja priserna på produkterna. Det å sin sida kan leda till minskad inhemsk konsumtion, vilket krymper efterfrågan på inhemska tjänster. Schauman säger att det är omöjligt att bedöma hur utvecklingen skulle påverka sysselsättningen.

– Det råder ändå en global konsensus om att frihandeln trissat upp den ekonomiska tillväxten överallt.

Om Trumps reformer har önskad verkan och den amerikanska ekonomiska tillväxten tilltar så stärks samtidigt dollarn. Det kunde gynna även Finlands export.