Orpo tror att Europa, Trumps protektionistiska och patriotiska tal till trots, även i framtiden förblir en av USA:s centrala allierade både i handeln och i säkerhetsfrågorna.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml) konstaterade å sin sida att förändringarna som Trump driver på i viss mån kan förskjuta handeln mellan USA och Asien mot en handel mellan Europa och Asien.

Soini: Ta det inte bokstavligt

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) skriver i sin blogg att man inte kan dra några slutsatser om Trumps politik från hans tal.

Soini menar att Trumps uttalanden inte ska tas bokstavligt utan de är snarare tänkta att maximera medieintresset.

Soini skriver att framtiden får visa an vad som egentligen kommer att ske. Han ville inte kommentera talet direkt till FNB.

Henriksson: Visst blev man orolig

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att Trumps installationstal klart visar på ett behov av ett starkt och enat EU.

– Vi ska inte dra för långtgående slutsatser gällande den nya presidentens utrikespolitik på basis av gårdagens tal, men visst blev man orolig då man lyssnade. Det står klart att det råder stor osäkerhet om USA:s kommande linje i utrikespolitiken. Därför behövs nu ett enat och aktivt EU. Det ligger i allra högsta grad i ett litet land som Finlands intresse, säger Henriksson i ett pressmeddelande.