Han säger att viljan till en omläggning är klar inom partiet.

– Jag tycker att vi i samband med halvtidsmanglingen bör hitta stegmärken och till och med ta de första stegen mot en reform av systemet med familjedeligheter trots att vi vet att frågan är kontroversiell inom regeringen, sade Orpo under Samlingspartiets fullmäktigemöte i Helsingfors på lördagen.

Han betonade att reformen bör stödja ett jämställt föräldraskap och öka sysselsättningen bland småbarnsföräldrarna. Målet är att göra det enklare att få arbete och familj att gå ihop.

– Samlingspartiets måslättning är ett bättre arbetsliv vilket uppnås till exempel genom att öka möjligheterna till flexibla arbetstider, distansjobb och deltidsjobb samt studieledighet.

Halvtidsmanglingen kommer i april. I höstas bedömde statsminister Juha Sipilä (C) att familjeledighetsreformen inte genomförs förrän under nästa valperiod.

Oro för de unga

I sitt tal uppmärksammade Orpo de unga och speciellt ungdomsarbetslösheten. Enligt finansministern har de unga vuxnas levnadsstandard jämfört med andra befolkningsgrupper rasat mellan åren 1990 och 2013.

– Den dåliga ekonomiska situationen tynger på, den berövar de unga på framtidstro och lusten att studera.

Orpo säger att även den sociala tryggheten behöver ses över. Han säger att systemet är problematiskt speciellt ur de ungas synvinkel eftersom en del av dem hamnar in en ond cirkel av samhällsstöd.

Däremot tycker Orpo det är glädjande att undersökningar visar att unga är mer intresserade av företagande än tidigare. Han ser det som en klar utmaning för beslutsfattarna. Orpo säger att studerande på läroanstalterna på alla studienivåer bör ges möjlighet att testa på företagande. Han vill också se mera avtal på arbetsplatsnivå.