I USA har totalt över två miljoner människor gått ut på gatorna i flera städer. För huvudstaden Washington finns inga officiella uppgifter, men arrangörerna säger att en miljon demonstranter deltog i kvinnomarschen där.

– Man ser det delade USA. I går såg vi väldigt många som stödde den nye presidenten, men det här visar vilket starkt motstånd det finns, säger Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

"Väldigt stark oro"

I amerikanska medier spekulerar man redan i att demonstrationerna kan vara början på en ny gräsrotsrörelse. Men så långt vill inte Dag Blanck sträcka sig ännu.

– Det är svårt att säga hur uthålligt det kommer att bli. Men USA är väldigt delat, det är som två länder nästan: De som tycker om presidenten och de som är emot honom.

Marscherna har tagit sitt ursprung i frågor om kvinnors rättigheter, synen på kvinnor och mänskliga rättigheter.

– Hos många kvinnor, och även män, finns en väldigt stark oro för de sociala frågorna, som abortfrågan.

De som protesterar är, enligt Blanck, också oroade för utvecklingen vad gäller rättigheter och hur Trump ser på minoritetsgrupper.

– Många påminner också om att Hillary Clinton fick flest röster. Man talar ibland om mandat. Det är inte helt rätt, tycker jag, att säga att Trump har ett starkt mandat eftersom så många röstade emot honom.

Ovanligt många

TT: Har det varit demonstrationer av den här magnituden i vår tid vid ett presidenttillträde i USA?

– Inte i samband med tillträdet, det är ovanligt. Vi hade väldigt stora demonstrationer i Washington mot Vietnamkriget, under medborgarrättsrörelsen och mot Irakkriget. Men det var inte i samband med tillträdet.

Utöver demonstranterna i huvudstaden deltog även över en halv miljon människor i Los Angeles, och lika många i New York. Även i Chicago och Boston slöt hundratusentals upp på gatorna.