– Det ligger på omkring 100 000 personer, säger hon.

Ruokonen ser det som möjligt att mängden sommarjobb kan stiga lite i sommar jämfört med fjolåret. Hon påpekar att mängden sommarjobbare inte heller sjönk farligt mycket trots de senaste årens ekonomiska nedgång.

EK:s exakta siffror för årets sommarjobbare blir klara först om ett par veckor så för tillfället baserar sig spekulationerna på fingertoppskänsla.

Ruokonen säger att sommarjobbarnas fördelning på olika branscher följer den allmänna fördelningen för arbetsplatser. Av de enskilda näringsgrenarna utgör handelsbranschen den största privata sysselsättaren i Finland. Även industrin erbjuder mycket sysselsättning och det finns också stigande branscher.

– Inom fastighetstjänsterna har mängden lediga sommarjobb ökat årligen, säger Ruokonen.

Gott om sommarjobb inom handeln

Informatör Meri Karppanen vid Finsk handel säger att handelsbranschen sysselsätter omkring 25 000 arbetstagare i sommar. En del av dem är skolpraktikanter.

– Det här talet har använts allmänt de senaste åren när det inte finns statistik att tillgå, säger Karppanen.

Av företagen inom Finsk handel anmälde S-gruppen på fredagen att den erbjuder jobb för över 10 000 ungdomar. K-handlarna och Kesko anställer åter cirka 5 000 sommarjobbare.

Kommunerna har slutat föra statistik över sommarjobbare.

Mika Juutinen, forskningschef på Kommunarbetsgivarna, säger att det beror på att mängden sommarjobbare i kommunerna har hållits konstant under tidigare år.

– Nivån har varierat mellan 40 000 och 45 000 sommarjobbare, säger Juutinen.

Den senaste undersökningen gjordes år 2013. Juutinen säger att man ändå måste vara lite försiktig när det gäller talen, eftersom det är så pass lång tid sedan den senaste undersökningen.