Medier har publicerat bilder från både förra presidenten Barack Obamas och Trumps installationer. På bilderna från installationen 2009 var hela parkområdet fullspäckat med folk, till skillnad från installationen för någon dag sedan.

Trumps svar var en veritabel attack mot medierna under hans besök i CIA-huvudkvarteret på lördagen. Trump anklagade medierna för att förvränga sanningen och sade att han tycker det ser ut som om upp till en miljon människor tagit sig till platsen då han svor presidenteden.

– Jag höll mitt tal. Jag såg ut, och fältet var ... Det såg ut som en, en och en halv miljon människor, sade Trump till CIA-personalen.

– De (medierna) visar bilder på ett fält där egentligen ingen stod, och så säger de att Trump inte lockade folk till platsen.

Trump säger att publiken enligt något massmedium skulle ha varit 250 000 personer.

– Det är inte illa. Men det är en lögn, sade Trump.

– Vi fick fast dem (medierna), och på ett klockrent sätt. Jag tror att de kommer att få betala dyrt.


Presschef anklagade medierna

Även Vita husets presschef Sean Spicer anklagade medierna för lögnaktig och tendentiös rapportering. Spicer höll en presskonferens i Vita huset på lördagen.

– Det här var det största publiken som någonsin bevittnats på en installation. Punkt, sade Spicer.

– De här försöken att förringa installationsceremonin är skamliga och fel.

Spicer lämnade presskonferens utan att ha tagit emot några frågor.

Efter att medierna motbevisat Spicers påståenden, sade Kellyanne Conway, en av Vita husets medarbetare, enligt Buzzfeed att Spicer inte gjort något annat än presenterat "alternativa fakta".


"Trump borde skämmas"

Uppskattningsvis 1,8 miljoner personer deltog i Obamas installation 2008. Myndigheterna i Washington var beredda på en publik på 800 000–900 000 personer vid Trumps installation.

Myndigheterna ger inte några bedömningar om hur många som de facto deltog, men tv-bilder visar tydligt att folkmassorna inte var så stora som Trump påstår.

Trumps beteende under besöket hos CIA var inte någon otvetydig framgång. Underrättelsetjänstens tidigare direktör John Brennan anser att Trump borde skämmas, säger Brennans tidigare assistent enligt tv-kanalen CNN.

Den tidigare assistenten säger att Brennan är ledsen och arg över Trumps självhävdelse när han talade under sitt besök.

I ett inlägg på Twitter beskrev Trump själv mötet som fantastiskt och berättade om långa, stående ovationer.