Direktör Virpi Anttila på Trafikverket sade ändå att man kunnat utesluta en attack.

– IT-system har många delområden allt från datatrafik till hårdvara och deras komponenter. Vi har ännu inte en klar bild av vilket delområde som brast, men det är klart att det gått åt pepparn, sade Rönneikkö.

Det uppstod stora problem i tågtrafiken på söndagsförmiddagen när systemet som levererar tidtabellsuppgifter till trafikstyrningen och lokförarna kraschade. Dessutom kunde de två reservsystemen inte kopplas in.

Normalt på måndagen

Det är ännu inte känt varför det inte gick att koppla in reservsystemen, trots att de verkade fungera.

Felet hotade lamslå hela tågtrafiken och drabbade både fjärr- och lokaltåg. En del av tågen som redan avgått tappade tidtabellsuppgifterna och måste stanna. Problemet pågick i ungefär två timmar.

Passagerarna fick avboka eller omboka sina biljetter avgiftsfritt på söndagen. Några ersättande bussturer ordnades inte för försenade eller inställda tåg, utan passagerarna hänvisades till följande möjliga tågförbindelse. VR uppgav att biljetterna dög i alla tåg som gick på sträckan biljetten gällde för på söndagen.

Tågen var försenade ända till söndagskvällen, men på måndag väntas tågtrafiken åter löpa normalt.

Kan kosta tjänsteleverantörerna

Rönneikkö kunde inte säga hur ofta och på vilket sätt systemen och reservsystemen testas.

Det är svårt att testa programsystemen, eftersom de består av så många beståndsdelar, sade direktör Timo Honko på Solita, som levererat systemet. Enligt Honko ansvarar ytterligare två aktörer utöver Solita för olika komponenter i det drabbade systemet. Helheten är på Trafikverkets ansvar.

Anttila kunde berätta att systemen övervakas både genom tekniska test och genom personaltest.

– Vi kör alltså i övningssyfte medvetet ner systemet och kollar hur väl ett reservsystem kan ta över. Dessutom har vi övningar där vi testar den operativa verksamheten, sade Anttila.

Rönneikkö ser det inte som sannolikt att ett liknande fel skulle upprepas inom den nära framtiden.

– De preliminära uppgifterna tyder på att det handlat om en störning som var relativt snabbåtgärdad med helt normala metoder.

Anttila å sin sida säger att man redan inlett diskussionerna med tjänsteleverantörerna. Bland annat ska man tala om hur man kan förhindra liknande situationer i framtiden.

Leverantörerna kan dessutom eventuellt påläggas sanktioner. Anttila ville inte gå in på hurudana summor det handlar om, men sade att leverantörer kan tvingas betala ersättningar för till och med mycket små, några minuter långa avbrott i tjänsterna.