Ett vittne som såg filmen berättar att kvinnan verkade "däckad".

Polisen fick på söndagsmorgonen tips om att en gruppvåldtäkt ägde rum i en lägenhet i Uppsala. Flera personer som sett livesändningen på Facebook slog larm, skriver polisen på sin sajt.

I lägenheten greps tre män, födda 1992, 1996 och 1998. Kvinnan som utsatts för övergreppet är i 30-årsåldern.

Ärendet har överlämnats till Åklagarmyndigheten.

– Vi har ingen information att ge, det är så tidigt i utredningen och det råder förundersökningssekretess, säger Helena Ekstrand, biträdande informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.

Under söndagseftermiddagen meddelade polisen att de tre har anhållits, skäligen misstänkta för grov våldtäkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Våldtäkten sändes direkt

Den misstänkta våldtäkten filmades och sändes direkt via Facebook i en sluten grupp med tusentals medlemmar.

Ett vittne som SVT Nyheter Uppsala talat med såg live-sändningen och var en av flera som ringde till polisen.

– Mitt hjärta brast, säger hon. Jag vill att tjejen ska veta att vi är många som står upp för henne.

För Aftonbladet berättar vittnet Lovisa att hon var inne på Facebook när det misstänkta övergreppet blev synligt i flödet.

– Två killar trycker ner en tjej på sängen och tar på henne. Jag ser att hon är typ däckad. Jag trodde först att det var ett dåligt iscensatt skämt. Men det var det inte, säger Lovisa till Aftonbladet.

TT har även tagit del av en skärmdump som cirkulerat – och som utger sig för att vara en ögonblicksbild från när våldtäkten ägt rum. Bilden visar hur polis stänger av den pågående inspelningen.

Under söndagen har Facebookgruppens administratör uppmanat medlemmarna att inte sprida materialet vidare, rapporterar flera medier.

Inte nödvändigtvis brottsligt

Den aktuella Facebookgruppen har även tidigare lett till polisingripande, rapporterar Expressen. I oktober sände en grupp skolungdomar live från sin skola i Solna, där de bland annat pekade ut en annan elev som skulle skjuta ungdomar på skolan.

Polisen ryckte ut och grep sju personer misstänkta för olaga hot mot grupp.

Att straffas för spridning av en våldtäkt på nätet, kräver att den person som har filmat varit delaktig i huvudbrottet – i det här fallet våldtäkt.

– Då kan det vara en försvårande omständighet att skymfa brottsoffret och det kan inverka på påföljden, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt och ordförande vid Institutet för juridik och internet.

Men om en extern person filmar ett brott är det nödvändigtvis inte olagligt.

– Om en person enbart har filmat är utgångspunkten att man får fotografera och filma andra människor, även när de utsätts för brott.

Svensk lagstiftning halkat efter

En statlig utredning har lagts fram som föreslår att stifta en ny lag om olaga integritetsintrång. Mårten Schultz sitter med i kommittén för utredningen.

– Förslaget tar syfte på hämndporr men även filmer och bilder på människor som utsätts för brott. Integritetsskyddet i svensk straffrätt är för svagt. Lagen når inte upp till de krav grundläggande mänskliga rättigheter ställer. Högsta domstolen flaggade redan i början på 90-talet att det här är oacceptabelt, säger han.