Det handlar inte om vilket dussinklubb som helst som Jaros tidigare mittback testar med. Toronto FC är spelar i den högsta ligan Major League Soccer (MLS). Klubben gick man dock till MLS Cup-final 2016, där man åkte på stryk mot Seattle Sounders FC efter en oavgjord match som gick till straffsparkstävling.
Klubben grundades den 12 november 2005 och gjorde sin första säsong 2007 som den första i MLS utanför USA. Hemmaarena är BMO Field, som är specialbyggd för fotboll och tar 21 566 åskådare och även är hemmaarena för Kanadas herrlandslag. Toronto ägs av det kanadensiska bolaget Maple Leaf Sports & Entertainment (MLSE), som också äger NHL-klubben Toronto Maple Leafs där Leo Komarov spelar.
Det är inte första gången Brunell är nära en transfer utomlands. Inför säsongen 2014 erbjöd tyska Chemnitzer FC i den tyska tredje divisionen ett kontrakt för 1,5 år, men Jarospelaren tackade då nej.
Med en minimilön på 60 000 dollar per år torde inte löneförhandlingarna bli speciellt svåra för en spelare som kommer från Finland och Jaro. Den före detta Jarotränaren Sixten Boström har varit assisterande tränare i MLS-klubben Columbus de två senaste åren. Enligt Boström är det varnligt att just försvarsspelarna har de sämsta lönerna i MLS, eftersom ligan vill satsa på offensiva spelare för den kvot som inte har lönetak.
Toronto FC kommer att vistas i Los Angeles under sitt försäsongsläger från den 28 januari till den 6 februari. Under februari finns också fem träningsmatcher inprickade i programmet. Ifall det blir kontrakt inleds grundserien den 4 mars med match mot Real Salt Lake i Utah.
Brunells väg till Torontos försäsongsläger gick via ett tränings- och uppvisningstillfälle i Mexiko, som han deltog i tillsammans med bland annat Jarobekantingarna Alvaro Morin och Manuel Rivera.
Förutom året som A-junior i TPS 2009 har Brunell spelat under hela sin karriär i Jaro och JBK. Det blev 42 matcher med JBK 2010–2012 och som 22-åring 2013 kom genombrottet med Jaro. Efter ligadebuten med Jaro 2011 blev det under 70 ligamatcher och 5 mål för den relativt skadedrabbade Brunell fram till utgången av 2015. I fjol spelade han 20 matcher i ettan.

Tre av Torontos stjärnor

  • Sebastian Giovinco (29) är lagets storstjärna och en av de bästa spelarna i hela ligan. Den före detta Juventusspelaren har spelat 21 landskamper för Italien.
  • Landslagsspelaren Michael Bradley (29) har tidigare spelat i klubbar som Roma, SC Heerenveen och Borussia Mönchengladbach.
  • Jozy Altidore (27) har gjort 25 mål på 76 landskamper sedan 2007 för USA. Förutom i MLS har han spelat för Villarreal där 2008 blev den första amerikanska spelaren som gjorde mål i spanska ligan. Han har också spelat Hull och Sunderland i Premier League, Buraspor i Turkiet och AZ Alkmaar i Holland.