I onsdags fick dumaledamot Jelena Mizulina sin vilja igenom. Kvinnomisshandel som inte resulterar i brutna ben eller annat ”allvarligare” avkriminaliseras i Ryssland. Det reduceras från ett brott till en förseelse. En "administrativ överträdelse".

Detsamma gäller för motsvarande våld mot barn.

En kvinna bör inte ta illa vid sig för att en man slår sin hustru, hävdar Jelena Mizulina.

Det är nämligen naturligt. ”Vi kvinnor är svaga och bör respektera familjens överhuvud.”

Mer upprörande än kvinnomisshandel inom hemmets trygga väggar är en kvinna som förödmjukar sin man.

Juristen Jelena Mizulina är utöver dumaledamot också ordförande för dumans parlamentariska kommitté för kvinnofrågor, barn och familj. Hon fick understöd av samtliga ledamöter utom två.

Utgången var given i och med att Putins parti Enade Ryssland stod på Mizulinas sida. Efter en tredje behandling, som knappast ger annorlunda resultat, kommer presidenten att stadfästa lagen.


Jelena Mizulina har fått sin vilja igenom också tidigare. Hon var en av de mest högljudda förespråkarna för den ryska lag som 2014 kriminaliserade ”homosexuell propaganda".

Nu har hon alltså inhöstat en ny seger, i och med att ett juridiskt framsteg från i fjol omintetgörs. Förra sommaren kriminaliserade Ryssland nämligen våld mot familjemedlemmar, oavsett om det var lindrigt eller grovt. Våld mot "nära och kära" kunde därmed direkt resultera i en fängelsedom.

Lindrigare våld mot icke-familjmedlemmar, däremot, förblev enbart en förseelse.

Fjolårets lagändring sågs av konservativa dumaledamöter – inklusive Jelena Mizulina, givetvis – som ett hot mot ”traditionella familjevärden”. Läs: familjefaderns överhöghet gentemot svaga kvinnor och olydiga barn. Den ryskortodoxa kyrkan gav flankstöd och meddelade att lagen inte var moraliskt berättigad och saknade juridisk grund. Den stod i strid med den heliga ryska tradition som möjliggör "en rimlig och kärleksfull användning av fysiska straff som en integrerad del av de rättigheter föräldrarna tilldelats av Gud själv" (källa: Meduza, rysk onlinetidning i exil i Riga).

Kyrkan underströk dock att den kärleksfulla bestraffningen inte fick skada barnets hälsa. Om kärleksfull bestraffning av hustrur sade kyrkan åtminstone i detta sammanhang ingenting.


Inför dumabehandlingen i onsdags hänvisade talmannen Vjatjeslav Volodin till en opinionsmätning, enligt viken 59 procent av ryssarna anser att staten inte bör reglera mindre konflikter inom familjen.

Det är enligt talmannen viktigt att staten inte blandar sig i familjeangelägenheter; trendbrottet in förhållande till det sovjetiska kan knappast blir tydligare. ”I stället vill vi skapa förutsättningar för en stark kärnfamilj", sa Volodin.

Ja, på det området finns det en hel del att göra för duman, eftersom omkring hälften av de ryska äktenskapen slutar i skilsmässa. Ofta återkommande orsaker: spritmissbruk och våld.

Våld inom familjekretsen står enligt det ryska inrikesministeriet för 40 procent av våldsbrotten i Ryssland (källa: Yle/Anders Mård i S:t Petersburg).

Kärnfamiljen skulle, enligt dumans talman, alltså stärkas om det ryska samhället blundar för alternativt bagatelliserar en av de viktigaste orsakerna till skilsmässa? Tala om att bygga sitt hus på lösan sand – samtidigt som man effektivt skolar in nya generationer i våldskulturen.


Julia Gorbunova arbetar för människorättsorganisationen Human Rights Watch i Ryssland. HRW har översatt och spritt Jelena Mizulinas intressanta uttalanden. Gorbunova tröstar sig (i radiointervju med kanadensiska CBC) med att lagändringen åtminstone debatterats i duman men beskriver utvecklingen som deprimerande och skrämmande. Misshandlade kvinnor har inget samhälleligt stöd att vänta i Ryssland, eftersom det oftast inte existerar några sådana strukturer, säger hon. De sviks över hela linjen.

I storstäderna är läget bättre, men ute i regionerna utspelas många tragedier. Hon relaterar en historia som – i efterhand – skapat debatt.

Misshandlad kvinna ringer polisen, som frågar om mannen misshandlar henne just då. "Nej, men han gjorde det nyss, jag är rädd han gör det igen. Polisen: "Ring igen ifall han håller på och dödar dig." Kvinnan ringde aldrig igen. Hon blev dödad.

Ungefär 40 ryska kvinnor dör dagligen av misshandel. Men vad betyder det i jämförelse med "traditionella familjevärden" och det ryska imperiets storhet?


Å andra sidan, inte att förglömma i upprördheten över attityder i öst: Också i "jämställda Norden" är våld mot kvinnor ett olöst problem.

I Finland dör ungefär tjugo kvinnor årligen till följd av misshandel i hemmet. 100 000 finländska kvinnor utsätts årligen för någon form av våld eller hot om våld (Yle-siffror från 2014). En färsk Amnestyrapport vittnar om hur svårt den informationen har att tränga igenom på kommunal nivå.

Ännu om juristen Jelena Mizulina. Enligt brittiska Observer ska hon 2014 ha sagt att ryska kvinnor borde få tillgång till genetiskt material av Vladimir Putin, på det att det måtte produceras många nya små Putin. Nazitysk rasförädling i uppdaterad version, alltså. En kommentator avfärdade det som ett påhitt av den ukrainska kvällspressen. Låt oss hoppas så.