Stefan Svenfors föreslår för Pedersöre kommunstyrelse att man godkänner en helhetsutläggning av vården. Enligt förslaget bildas ett sambolag där Pedersöre, Jakobstad och Larsmo äger 49 procent och en privat aktör 51 procent.

Jakobstads stadsdirektör Kristina Stenman är fortfarande avvaktande. Hon vill att social- och hälsovårdsnämnden avstår från en helhetsutläggning. Men hon anser att man ska hålla dörren öppen för att senare ta upp diskussionerna om en utläggning, även i en omfattande form. Det här ifall man efter diskussioner med Österbottens förbund, Vasa sjukvårdsdistrikt och Åbo universitetssjukhus inser att god service i Jakobstadsregionen inte kan tryggas.

Det är social- och hälsovårdsnämnden som begärt in ägarkommunernas ställningstagande till en omfattande utläggning av verksamheten. Ärendet ska via fullmäktige i alla kommunerna. Nämnden vill också höra kommunernas prioriteringar för den framtida social- och hälsovården i det nuvarande samarbetsområdet.

I Svenfors förslag till utlåtande från Pedersöre konstateras att omfattningen av social- och hälsovårdstjänster bör fortsätta på samma nivå och att kommunen har underlag för två hälsovårdsmottagningar.
Styrelsen i Jakobstad föreslås godkänna ett utlåtande där man tydligt talar för att Malmska sjukhuset också efter 1.1.2018 måste ha dygnet runt-vård samt dagkirurgi.

Jakobstads stadsstyrelse behandlar ärendet på måndag och Pedersöre kommunstyrelse på torsdag kväll. Larsmo kommunstyrelse tar också ställning på torsdag, men föredragningslistan är ännu inte klar. I Nykarleby är ärendet uppe i styrelsen måndag den 6 februari. Där är beslutet ändå mer av en formalitet då fullmäktige sedan tidigare har ett enhälligt beslut att inte gå med i upphandlingen av vården i regionen.