Det märktes att det stod mycket på spel. Förutom tre viktiga poäng var det ju också fråga om prestige som anstår ett derby. Inledningen var nervös från båda håll och stundvis var spelet även slarvigt.

Vid tiden 15.49 fick Kronan spela powerplay då Jesper Portin fick en utvisning. Men en minut senare åkte hemmalaget på en dubbelutvisning i samma situation då Niklas Palm och Jani Salmi åkte ut för tackling mot sargen respektive crosschecking. Muik försatte inte tillfället utan Joakim Sundsten satte 0-1 efter 18.27. Målet kom i 5 mot 3.

Läget såg allt ljusare ut för Nykarlebylaget då Andre Smulter i början av andra perioden styrde in Filip Lindvalls skott.

Kronan hade sedan ett par powerplay utan resultat. Men i slutet av perioden fick man spela med 5 mot 3. Och det gav resultat. Matti Toskala spelade till vänstra tekningscirkeln åt Iiro Pakka som sköt direkt och Axel Nyfors var överlistad med 40 sekunder kvar.

Målet gav energi åt Kronobylaget och 1.40 in i tredje perioden utjämnade Matti Toskala med ett elegant handledsskott. Men det var gästerna som skulle få sista ordet. Artjom Gornostajev sköt ett skott som Jean Auren släppte en retur på och som Andre Smulter utnyttjade och det stod 2-3 vilket också skulle bli segermålet.

Kronan hade också chans att ta hem segern. Man fick bl.a. spela många gånger i poweplay. Men man fick överlag väldigt lite ut av sina numerära överlägen. Till det bidrog att Nykarlebylaget spelade ett mycket uppoffrande och bra försvarsspel.

Muiks seger gör att kampen om första platsen (i princip) kommer att bli ett trekejsarslag mellan Muik, Kronan och Virkiä. Med andra ord en riktig thriller.

Matchfakta

• 0-1 18.27 Joakim Sundsten (Felix Nyfors, Tomas Smedman) NÖ, 0-2 24.35 Andre Smulter (Filip Lindvall, Artjom Gornostajev), 1-2 39.20 Iiro Pakka (Matti Toskala, Niklas Palm), 41.40 2-2 Toskala (Pakka, Kalle Pohjonen), 47.55 2-3 Smulter (Gornostajev, Patrik Kontulahti)
  • Målvaktsräddningar: IK Kronan, Jean Auren 6+8+9=23 Muik Hockey Axel Nyfors 8+12+12=32
  • Utvisningar: IK Kronan 4x2 min
  • Muik Hockey 10x2 min