Läsarna i Jakobstadsregionen har kanske inte ens märkt någon skillnad. Däremot bedömer jag att läsarna i Karlebyregionen nog måste ha noterat att deras tidning har större fokus på lokala nyheter från norr.

I det enda mejl jag hittills har fått om versioneringen anmärktes det i negativa ordalag om att torsdagens nummer av ÖT Norr innehöll nyheter om glassförsäljning i Jakobstad, om vården vid Vasa centralsjukhus och om en julbock som har brunnit i Vasa.

Denna läsare har tydligen levt i tron att nya ÖT Norr skulle berätta enbart om det som händer i Karlebyregionen. Så förhåller det ju sig inte.

Tvärtom ska ju en profilerad fokusering på lokala nyheter från respektive kärnområde ge ÖT förutsättningar att bli en bättre och bredare totaltidning med mer allösterbottniskt material, mer inrikes- och utrikesmaterial och mer debatt och opinion.

ÖT-nyheten om att tekniska verkets direktör har sagt nej till glassförsäljning på torget i Jakobstad har både engagerat SFP:s partiledare och väckt en massiv folkstorm i Facebookgruppen Jeppis, som består av nuvarande och utflyttade Jakobstadsbor.

Hela 140 personer är involverade i FB-debatten som har intressanta undertoner av nostalgi och grannstadsantipati. Till saken hör att den tekniska direktör som har utfärdat glassförbud på torget är utgången från Karleby.

Trots att direktören i fråga har verkat i Jakobstad i många år antyds i debatten att han saknar legitim rätt att diktera var glass får och inte får säljas i Jakobstad.

Glassincidenten har alltså drag av den traditionella antagonism som finns mellan de båda städerna.

Samma antagonism orterna emellan har ju också drabbat HSS Medias ambitioner att skapa en gemensam lokaltidning för både Jakobstads- och Karlebyregionen. Det är den saken vi nu försöker rätta till genom att ge Karlebyteamet en autonomi och ett större ansvar för att Karlebyborna ska känna ÖT som sin lokaltidning.

Efter en knapp vecka vågar vi inte ha någon uppfattning om hur versioneringsprojektet kommer att utfalla. Vi tar en dag i taget och prövar om isen håller. Vissa dagar har vi mer material att versionera, andra dagar ser upplagorna med undantag av paradsidan mer likadana ut.

Nyhetsverkligheten avgör. Men jag bedömer att vi alla i ÖT-redaktionen är överens om att versioneringen känns som en offensiv i rätt riktning.

Det är viktigt. Är lagandan och visionen synkroniserad har man större möjlighet att nå framgång.