Om Polarprisnämnden i fjol slog in på en ny oväntad väg genom att för första gången ge priset till en renodlad poplåtskrivare, Max Martin, är man i år tillbaka i den mer traditionella Polarprisfåran både genremässigt och geografiskt. Liksom 90 procent av de tidigare Polarprisen går även årets till musiker och kompositörer från Europa och Nordamerika.

Olika genrerLåtar som "Roxanne", "Don't stand so close to me" och inte minst "Every breath you take" gjorde Sting, då en av medlemmarna i The Police, till en av världens mest säljande artister. 1984 splittrades trion och Sting blev soloartist med hitlåtar som "Russians" och "Englishman in New York". Ändå har han aldrig slagit sig till ro, enligt Polarprisnämnden, som menar att han "ankrat i fler musikaliska hamnar än kanske någon annan artist i sin generation".

Sting har växlat mellan genrer som rock, reggae, pop och världsmusik. På albumet "Songs from a labyrinth" 2006 sjöng han 1500-talsmusik av John Dowland och spelade på luta.

Några år senare återvände han till sitt barndomsuniversum för att skriva musikalen "The last ship". Sting, som växte upp nära rederiet i skeppsbyggarstaden Wallsend i nordöstra England, gjorde musiken och amerikanerna John Logan och Brian Yorkey skrev själva manuset.

Legendarisk saxofonistÅrets andra Polarpris går till den amerikanske jazzsaxofonisten och kompositören Wayne Shorter. Shorter, 83 år, spelade på 1960-talet tillsammans med Miles Davis och har medverkat på tio av Joni Mitchells skivor. Som soloartist har han gjort egna album under sex decennier varav flera fått grammys för årets bästa instrumentala jazzalbum.

Polarprisjuryn beskriver honom som "en tonutforskare" som med mod och visionära öron hela tiden sökt jazzens och musikens outforskade sidor.