Inom utsatt tid anmälde sig 164 skolor och musikgrupper med 8048 deltagare. Det är ingen slump att festivalen lockar så pass många deltagare, säger verksamhetsledaren Martin Enroth i ett pressmeddelande. Många skolor deltar för att fira att Finland fyller 100 år. 

- Som arrangör är jag även väldigt glad över att vi lyckats nå ut till många som inte tidigare deltagit i festivalen. Det här evenemanget kommer säkerligen att bli ett minne för livet för deltagarna.

Under Skolmusik 2017 ordnas konserter på olika platser i Vasa och Korsholm, till exempel på Ritz, Doo-Bop Club, Academill, i Rewell Center och i Korsholms vuxeninstitut. I Botniahallen ordnas även två stora konserter.

På fredag kväll den 5 maj klockan 19 ordnas galakonserten "Tusen sjöars land" och på lördagen den 6 maj klockan 13 kulminerar festivalen i den gemensamma avslutande festkonserten.

Festivalen ordnas av DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland. Intresset har varit stort de senaste åren. Antalet deltagande grupper och gruppernas storlek har ökat markant.

- Att Skolmusik växer och mår bra är givetvis en positiv sak. Nu har vi en intensiv vår att se fram emot med alla festivalförberedelser. Att jobba med så många barn och unga och planera allt i minsta detalj är en stor utmaning, men en rolig sådan, säger Enroth.