Detta gäller för alla nationer, stora som små. Också USA. En majoritet av elektorerna – om inte av väljarna – ansåg att Donald Trump var ett bättre ­alternativ än Hillary Clinton då USA valde president i november.

Han var svaret på ett utbrett missnöje med ­tingens ordning i möjligheternas USA.

Den som inte delar Donald Trumps världs­åskådning eller ideal har ingen rätt att se ned på dem som valde att rösta på honom.

Allra minst är det den övriga världen som väljer USA:s president. Det är amerikanernas ensak.

Den nytillträdda presidenten har ändå under ­bara tre veckor i sitt ämbete gett anledning till kritik och oro, inte på grund av sina åsikter utan hans förakt för etablerade spelregler, den fria pressen och domstolars oberoende. Han och hans stab har dessutom fortsatt odla alternativa fakta på ett sätt som det finns ett mycket fulare ord för.

En lögn är lögn om än i ett pressmeddelande från Vita huset.

Den amerikanska konstitutionen är ett skol­exempel på maktens tredelning, en gång lyriskt beskriven av Montesquieu. I den tredelningen skiljer man noggrant mellan lagstiftande, verkställande och dömande makt.

Låt vara att amerikanska presidenter har långtgående befogenheter – demonstrerade av de många dekret Donald Trump redan hunnit ut­färda – men fortfarande kan den lagstiftade makten ­sätta käppar i hjulet för dekreten genom att vägra bevilja­ anslag som behövs.

Och den dömande makten har redan visat sin makt genom att domstolar på två nivåer har stoppat dekretet om inflyttningsstopp för medborgare från sju muslimsknominerade länder.

De domstolsbesluten har väckt president Trumps vrede.

I ett tweet kallade han den federala domaren i Seattle, James Robart, för en ”så kallad domare”.­ Beslutet natten till fredagen från appellationsdomstolen i San Francisco som beslutade att stoppet för Donald Trumps inreseförbud ska fortsätta gälla kallar Trump politiskt.

Trumps stab och rådgivare har presenterat en lista­ över påstått orapporterade terrordåd med mycket lös verklighetsförankring och hänvisat till ett terrordåd i USA som aldrig inträffat.

Donald Trump har också svårigheter att skilja på sin roll som innehavare av det högsta ­ämbetet i sitt land och sin roll som familjefar då han ­twittrat sin vrede över att affärskedjan Nordstrom ­slopat hans dotter Ivankas produkter från sitt sortiment. Han backades upp av sin rådgivare ­Kellyanne ­Conway som i en tv-intervju rekommenderade ­amerikanerna att köpa produkter från Ivankas klädkedja.

Också de väljare som kanaliserat sitt missnöje i att rösta på Trump riskerar bli missnöjda med hans beteende.