Muik Hockey – Lapuan Virkiä 6–2 (1–1, 3–1, 2–0)

Tempot var högt redan från början i toppmatchen mellan Muik och Virkiä. Gästerna kunde ta kommandot tack vare två tidiga Muik-utvisningar. Den första drabbade Filip Stråka och den redde Muik ut utan större bekymmer.

Men när Artem Gornostaev åkte på en tvåa efter knappt åtta minuter slog Virkä till. Jussi Rintasalo slog in 1–0 i öppen bur efter en målvaktsretur. Det var också det enda Muik släppte till i numerärt underläge den här kvällen.

Muik hade svårt att skapa chanser första kvarten. Men i slutet av första perioden började man hitta vägar in i Virkiäs zon och med 37 sekunder kvar kom en rättvis kvittering. André Smulter hittade Gornostaev framför mål och esten placerade behärskat in pucken i krysset.

Även i den andra perioden var det Virkiä som skapade de vassare målchanserna. Och när halva matchen var spelad kunde gästerna återta ledningen efter att TPS-produkten Olli Aalto stänkt in pucken.

Det målet tände Muik som kom in i ett verkligt stim i slutet av mittperioden. Tredje kedjan med bröderna Joel och Jesper Portin samt Joel Nyqvist var bra matchen igenom. Trion har främst defensiva uppgifter men stod också för ett riktigt viljemål. Jesper Portins skott gav en retur som en framstörtande Joel Portin kunde utnyttja genom att vispa in 2–2.

Ett par minuter senare drog Muik på sig en utvisning, och då passade Gornostaev på att bjuda på matchens prestation.

Efter ett långt byte i egen zon fick han tag på pucken och gav sig i väg på en soloraid längs med kanten. Han rundade två motståndare, tog sin in framför mål och lyckades överlista Aleksi Laasala.

Det är bara ett par veckor sedan Gornostaev stod för ett solomål i numerärt underläge som blev viralt på nätet. 3–2-målet mot Virkiä var inte mycket sämre det.

Nästa byte var det dags igen. Den här gången stal Gornostaev pucken vid blålinjen och fri med Laasala satte han 4–2. En stor del av de 328 åskådarna i Komarov Arena jublade.

Slutperioden blev en tillknäppt historia där Muik spelade disciplinerat. Det blev ännu ett mål i numerärt underläge när Filip Lindgren kom fri med Aapo Sario som vaktade Virkiäkassen i tredje perioden.

Spiken i kistan slog Erik Backlund in när han gjorde 6–2 i tom bur.

I: 9.20 0–1 Jussi Rintasalo (Olli Aalto, Vladislav Balakuns) NÖ, 19.23 1–1 Artem Gornostaev (André Smulter).
II: 30.32 1–2 Aalto (Mikael Potila, Jussi Nyrhinen), 34.33 2–2 Joel Portin (Jesper Portin, Joel Nyqvist), 37.51 3–2 Gornostaev NU, 38.25 4–2 Gornostaev.
III: 46.55 5–2 Filip Lindgren (Nyqvist, Tomas Smedman) NU, 58.33 6–2 Erik Backlund (Lindgren) TM.
Räddningar: Axel Nyfors: 12+11+10=33. Aleksi Laasala 15+14=29 (ut 40.00). Aapo Sario 12.
Utvisningar: Muik: 6x2 minuter. Virkiä: 2x2 minuter.