För åtta år sedan valde Märta-Lisa Westman (SFP) att tacka för sig efter 28 år i Jakobstads stadsfullmäktige. Under många av de 28 åren satt hon också i fullmäktiges presidium.

– Jag trivdes nog, men jag nådde en punkt där jag tyckte att det var dags för en paus. Eller kanske sluta helt. Men jag har märkt att intresset och engagemanget fortfarande finns kvar, säger Westman.

Veteranpolitikern har inte legat på latsidan under sin paus från politiken. Westman har bland annat varit aktiv i församlingsrådet, familjerådgivningen och diakoniutskottet.

– Jag har samlat på mig mycket ny kunskap. Jag är lite långsammare än tidigare, men samtidigt mera erfaren, säger Westman.

Någon enskild fråga som hon tänker driva varken kan eller vill hon lyfta fram, men den kommande fullmäktigeperioden blir intressant – på många sätt.

– Det är helt annorlunda nu. I dagsläget är det mycket som är oklart, bland annat med social- och hälsovårdsreformen, men under mandatperioden ska vi skapa nya modeller för kommunerna att påverka. Det arbetet är jätteviktigt, säger Westman.

Dock talar hon sig fortfarande varm för en kommunfusion i Jakobstadsregionen.

– När lagstiftningen och landskapens roll är klar, är min förhoppning att det finns en vilja att skapa en stark kommun med svenska som majoritetsspråk. En större kommun har alltid större påverkningsmöjligheter.