Avdelningen gav utlåtandet efter omröstning. Beredningens förslag stödde de slutsatser som ingår i den stora skolutredningen. I förslaget sägs bland annat att eleverna i Rödsö och Vittsar skolor ska flyttas till Chydenius skola som byggs för 240 elever.

Christer Sourander (SFP) lade fram motförslaget som segrade med rösterna 5 mot 2. Bakom förslaget ställde sig Britt-Mari Sahlberg, Esa Tianen, Harriet Jossfolk-Furu och Ville Hautala. För skoldirektörens förslag röstade Anne Peltomaa och Max Björkskog. Skoldirektör Per-Olof Nyström anmälde avvikande åsikt till protokollet.

Marlén Timonen (SFP), avdelningens ordförande berättar att stödet för de små skolorna gäller båda språkgrupperna.

I utlåtandet sägs också att eleverna i Kyrkbackens skola kan överflyttas till Chydenius skola. I praktiken skulle det sannolikt innebära att Villa skola inte behöver byggas till. Enligt skolutredningen ska Kyrkbackens elever flyttas till Villa skola som i så fall skulle behöva en tillbyggnad.

I skolutredningen föreslås också att minimiantalet elever för en skola ska höjas från 32 till 48. Svenska skolavdelningen anser att denna höjning inte behöver göras. Timonen säger att det är konstlat att slå fast just 48 som minimiantal.

– Det är en siffra man tagit till för att snabbare kunna stänga de små skolorna.