Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) säger att finansieringen av Försvarsmaktens materielinvesteringar ska höjas gradvis. I år är höjningen 80 miljoner euro, och den stiger gradvis till 150 miljoner euro år 2020. Dessutom förelås 55 miljoner euro per år från och med nästa år för att förbättra beredskapen.

Regeringen tänker förbättra hela landets försvarsförmåga, betonar Niinistö. Han understryker vikten av anskaffningar till försvaret.

– Flottilj- och jaktplansköpen är stora investeringar, men i säkerhetens namn kan man inte pruta på dem, säger Niinistö.

Enligt Niinistö tar redogörelsen inte ställning till vilken flygplanstyp som bör köpas för att ersätta Hornetplanen. Han tror att beslutet om plantypen fattas av nästa regering.

Enligt försvarsredogörelsen ska försvarssystemet utvecklas så att det inte uppstår några praktiska hinder för att eventuellt alliera sig militärt. Det bilaterala samarbetet med Sverige har en speciell ställning.

Niinistö säger att Finlands närmiljö och geostrategiska ställning har förändrats. Risken för ett traditionellt krig är tillbaka i hotbilden igen.