Men vad göra då ansvaret inom ett litet parti vilar på få axlar? Kanske blir det då en veteran som Nils Torvalds som får uppoffra sig?

Torvalds har sagt till FNB att han kanske blir tvungen att ställa upp ”om partiet inte hittar någon bättre”. Hans budskap signalerar en insikt om att ett parti som SFP inte har råd att schabbla bort den här chansen till profilering.

Det är rätt tänkt.

Men hans budskap signalerar också en lite märklig anspråkslöshet och ödmjukhet. I själva verket kan Svenska folkpartiet knappast i dagsläget gräva fram en bättre presidentkandidat än just Nils Torvalds.

Nils Torvalds är påläst och kunnig i utrikespolitiska frågor, han är retoriskt begåvad och han har en förhållandevis unik förmåga att fånga sin publik. I ett presidentval är en respektabel ålder och en gedigen, politisk erfarenhet bara goda meriter.

Som sittande europaparlamentariker är Nils Torvalds redan hemtam på den internationella politiska arenan samtidigt som han aldrig har gjort avkall på sin folklighet. Det är en dygd för honom att umgås med bönder på bönders vis, hur Helsingforsare han än är. Det sista gör att han också går hem i tv-rutan.

Utmaningarna är många i dagens samhällspolitik. Torvalds har redan i offentligheten hunnit understryka vikten av en motpol till den twitterpolitik som USA:s nyvalda president Donald Trump ägnar sig åt.

Torvalds har beklagat sig över att USA i dag tycks styras av en människa som saknar sammanhängande världsbild och som inte heller har kunskap om hur Förenta staternas närmare omgivning, närmaste bundsförvanter och närmaste ekonomiska relationer ser ut.

Torvalds vet att världens mäktigaste rike inte går att styra med mobilramsor om 140 tecken. Redan det att någon försöker sig på konststycket är en lek med elden.
"Om Nils Torvalds går med i presidentvalet gör han det för att ge sitt lilla parti en plattform i den politiska debatten, inte för att han tror att han har någon chans att bli vald."
Kenneth Myntti
Chefredaktör

Just därför är Torvalds också medveten om att Europa står in för helt nya utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningar. Ryggstödet i väster - det som har funnits där i 70 år - är borta, vilket kommer att ställa krav på ett helt nytt europeiskt ledarskap.

I en intervju för Svenska Yle (18.1) har Torvalds filosoferat om den roll Mauno Koivisto hade som republikens president under George Bush tid som president i USA. Koivistos Finland fungerade som en Rysslandskännare och portöppnare mot öst.En liknande profil kunde både Europa och Finland också behöva ha just nu, speciellt som Donald Trump inte verkar speciellt mån om ett intakt Europa. Torvalds har låtit förstå att Finland framöver kan ha en viktig förebyggande och stabiliserande roll.

Men det betyder ju inte att Nils Torvalds automatiskt är den person som i egenskap av Finlands nästa president kommer att bidra till en återställd världsordning.

Om Nils Torvalds går med i presidentvalet gör han det för att ge sitt lilla parti en plattform i den politiska debatten, inte för att han tror att han har någon chans att bli vald.

Anna-Maja Henriksson nog kan anses ha fullt upp som partiledare. Även om ju en partiledare som kandidat alltid automatiskt har en större pondus än andra kandidater är lite väl mycket begärt att hon också ska tvingas dra lasset i presidentvalet.SFP har många gånger visat att partiet har en viktig roll som förmedlare av humanistiska och etiskt övervägda värderingar, bland annat i invandrings- och integreringsfrågor. Är SFP med i valet med en egen kandidat kan partiet också vara med och styra den samhällsdebatt vi för i anslutning till presidentvalet.

Också den här ambitionen lyckas sannolikt bäst om SFP lyckas få Nils Torvalds att ta sig an en presidentvalskandidatur.