Eloranta tycker att Finlands näringslivs (EK) beslut att säga upp alla avtal på centralorganisationsnivå är dåligt övervägt när konkurrenskraftsavtalet fortfarande är i kraft.

EK:s beslut att säga upp avtalen mellan centralorganisationerna kastar också en skugga över de i konkurrenskraftsavtalet överenskomna åtgärderna för att främja återhämtningen i ekonomin. En omgång med förhandlingar på förbundsnivå som startar under svåra premisser i höst kan stoppa den gryende ekonomiska tillväxten, säger Eloranta i ett pressmeddelande.

Han tillägger att konkurrenskraftsavtalet har varit en svår sak för löntagarna.

– Med stor möda har man byggt upp ett täckande arbetsmarknadsavtal och skapat en grund för kommande förhandlingar på förbundsnivå. EK:s lösning försämrar otvivelaktigt atmosfären på arbetsmarknaden och förtroendet mellan parterna.

Eloranta tror att EK:s beslut försvårar arbetsmarknadsförhandlingarna i och med att man tvingas besluta om saker som tidigare slagits fast i avtalen mellan centralorganisationerna. Avtalen har gällt bland annat förtroendemannens och arbetarskyddsombudets ställning samt inkasseringen av fackavgifter.

Rinne uppmanar regeringen att agera

SDP:s ordförande Antti Rinne ser EK:s meddelande som ett tecken på att regeringen helt har tappat greppet om arbetsmarknaden. Rinne varnar regeringen för denna utveckling och uppmanar statsministern att vidta åtgärder.

– Finland klarar inte en ny arbetsmarknadskris. SDP är redo att hjälpa regeringen på alla sätt för att reda ut krisen, sade Rinne vid partistyrelsens politiska lägesrapport på torsdagsmorgonen.

Rinne sade att EK:s beslut äventyrar såväl den så kallade Finlandsmodellen som regeringens mål att öka lokala avtal.

– Om det inte finns en stark vägvisare på arbetsmarknaden så leder det till att alla parter bara bevakar sina egna intressen. Det är Finlands regering som ska vara denna vägvisare, säger Rinne i ett pressmeddelande.

Också Akavas ordförande Sture Fjäder ogillar EK:s sätt att ensidigt säga upp avtalen. Han säger att man också inom businessvärlden förhandlar om nya avtal innan man säger upp de gamla.

Fjäder konstaterar att arbetsmarknadsorganisationerna och förbunden hade behövt en bättre anda när man är på väg mot en förhandlingsrunda på förbundsnivå. Det ensidiga sättet att agera och tidpunkten för meddelandet skapar enligt Fjäder inte en god och förtrolig förhandlingsatmosfär.