Ponderosa Ab har ansökt om miljötillstånd för det dubbla antalet minkar jämfört med i dag, eller drygt 18.000 avelshonor med valpar, eller maximalt 112.756 minkar. I sitt utlåtande till Regionförvaltningsverket säger miljö- och byggnadsnämnden att maximala antalet minkar inte bör vara större än 70.464, eller 40.000 färre minkar än vad farm­bolaget ansökt miljötillstånd för.

Nämndens motivering är att farmen i Ytterjeppo ligger i ett öppet åkerlandskap och relativt nära bosättningen. Flugolägenheterna är ett årligen återkommande problem och antas härstamma från minkfarmen. Nämnden bedömer att olägenheterna för bosättningen i omgivningen ökar och blir oskäliga om djurmängden fördubblas i farmen.

Eftersom olägenheterna från minkhallar anses lindrigare ­anser nämnden det vara okej att våningsburarna i de fem minkhallarna tas i bruk för att rymma dubbelt fler minkar. Däremot vill nämnden se enkla burar med två minkar per burplats i de 65 skugghusen.

Rådet från nämnden i Nykarleby är alltså 11.274 avelshonor eller maximalt 70.464 minkar.

Nämnden vill också att det i miljötillståndet ställs krav på bekämpning av flugor genom regelbunden kalkning och vid behov även kemisk bekämpning. Likaså bör det vidtas åtgärder för att minska måsfåglarnas förekomst vid farmen.