– Den första Iron Sky gick ju långt på tyska och spelades in i Tyskland, i en filmkultur som är främmande för mig, säger Vuorensola.

– Det är intressant att regissera så här. Man kanske koncentrerar sig mera på skådespelarens andra sätt att uttrycka sig än på dialogen.

Filmen som utspelar sig 2032 har en budget på cirka 25 miljoner euro. Bland produktionsbolagen finns statliga China Film Co som också är Kinas största biografägare. The Ark kommer alltså garanterat att visas i Kina. 

– Filmen ska vara klar hösten 2018, säger filmens finländske delproducent Tero Kaukomaa.

Finansieringen kommer nästan helt från Kina och filmen har inga kända skådespelare, åtminstone inte i huvudrollerna. Vuorensola säger att det är möjligt att det blir västerländska skådespelare i birollerna.

Andra Iron Sky blir försenad

I samband med filmfestivalen i Berlin ordnades en presskonferensen där man visade en trailer från den nya filmen, men också från den andra Iron Sky-filmen som fortfarande inte är färdig.

Iron Sky: The Coming Race spelades in redan i slutet av 2015 och premiären har flyttats fram ett par gånger, men den borde bli klar till sommaren.

– Men det kan hända att premiären sker till exempel på filmfestivalen i Berlin 2018, säger Kaukomaa.

Iron Sky: The Coming Race har sålts på förhand till filmstudion Universal för spridning i en stor del av världen.

Filmseriens första del fick sin världspremiär på Berlinale-festivalen i februari 2012. Den blev en framgång i Finland, men speciellt i Tyskland.

Kinesisk producent tog kontakt på Facebook

Bakom Kinakopplingen i den nya filmen står producenten Max Wang som blev förtjust i humorn i den första filmen.

– Jag kontaktade Timo via Facebook. Det var invecklat eftersom Facebook är förbjuden i Kina. Jag frågade om Timo vill komma och spela in en film i Kina. Det är klart att jag kommer sade han, konstaterar Wang.

Sedan bröts kontakten eftersom Vuorensola lämnade Facebook och han hade inte tagit den kinesiske producentens förslag på allvar. Wang fick senare tag på både Vuorensola och Kaukomaa och våren 2016 i Zürich kom man överens om ett samarbete.

– Det här projektet har gått framåt i kinesisk takt, säger Kaukomaa om The Ark. 

Månnazister och konspirationer

  • Den första Iron Sky-filmen blev klar 2012 och blev en hit speciellt i Tyskland och Finland.
  • Iron Sky: The Coming Race är andra delen av "månnazisttrilogin".
  • Iron Sky Universe-bolagets producent Tero Kaukomaa trots att den sista delen av trilogin Iron Sky: Endgame blir klar 2020.
  • Nya Iron Sky: The Ark inleder en egen filmserie. I den kämpar kinesiska studerande mot en världsomfattande konspiration kallad Illuminati.
  • I The Ark är det finländska bolaget Iron Sky Universe bara delproducent och filmen är tänkt att bli kinesisk-finländsk-kanadensisk.