Den brittisk-nederländska livsmedelsjätten Unilever togs på sängen av det plötsliga budet från den mindre, amerikanska branschkollegan Kraft Heinz, säger en anonym källa till affärstidningen
Wall Street Journal. 

När styrelse och ledning väl vaknat till kom ett iskallt svar: Unilever anser att budet, värt 143 miljarder dollar (cirka 135 miljarder euro), "fundamentalt undervärderar" bolaget. Unilever ser inga som helst poänger med ett samgående, varken ur finansiell eller strategisk synvinkel, och ser heller ingen grund för fortsatta diskussioner. 

Frågan är om uttalandet avskräcker Kraft Heinz. Bolaget vill å sin sida fortsätta samtala, i syfte att nå en överenskommelse. Och i kulisserna står två stormrika män som är vana vid att få sin vilja igenom.

Miljardärer bakom

Kraft Heinz kontrolleras av den amerikanske mångmiljardären Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway och det brasilianska investeringsbolaget 3G Capital. Bakom det senare företaget står bland andra Jorge Paulo Lemann, som affärsmagasinet Forbes rankar som Brasiliens rikaste man.

The New York Times konstaterar att Buffetts och Lemanns bolag tillsammans sytt ihop några av de hittills största företagsaffärerna i mat- och dryckesbranschen. Till exempel låg de bakom H J Heinz samgående med Kraft Foods 2015. Och Lemann har pekats ut som arkitekten bakom bryggerijätten Anheuser-Busch Inbevs jätteköp av konkurrenten SAB Miller. En affär som SAB Miller, precis som Unilever nu, inledningsvis hade invändningar mot.

Fler hinder
Förutom Unilevers motstånd har Kraft Heinz en hel del andra hinder att övervinna. Till exempel lär konkurrensmyndigheter i en rad länder ha synpunkter på den tänkta affären. Om köpet slutligen blir av blir det ett av de allra största i näringslivshistorien. Enligt de brittiska uppköpsreglerna har Kraft Heinz fram till den 17 mars på sig att lägga ett slutligt bud.

Medan många av Kraft Heinz varumärken, utöver just Heinz, torde te sig exotiska för de flesta nordiska konsumenter ligger Unilever bakom en hel drös märken som är välkända här. Till exempel GB:s glass, Flora-margarin, Liptons te, Knorrs buljong, Doves tvål, tvättmedlet Omo och Ben & Jerry's glass ingår i jättens varumärkesportfölj. Även Ingmans glassproduktion i Finland ägs av Unileverkoncernen.