– Jag vill inte se ett Finland där man bor i stora centra utan att det finns förutsättningar att leva ute i landskapen.

Det är inte en centerpartist som har ordet utan SDP:s ordförande Antti Rinne. Han sade redan i sitt linjetal på partikongressen i början av februari att högteknologiska jobb som skapar högt mervärde bör skapas också utanför tillväxtcentra.

När det gäller statens och kommunernas roll i att skapa jobb har Rinne en annan linje än Samlingspartiets Petteri Orpo och De grönas Ville Niinistö. Orpo sade i FNB:s kommunalvalsintervju att det inte hjälper att bära vattnet till brunnen i regionpolitiken. Niinistö ställde sig skeptisk till kommunernas förmåga att välja vinnare bland företagen.

Rinne talar däremot gärna om tillväxtområden som vid sidan av de stora tillväxtcentren har möjligheter. Han nämner tillväxtcentret i Kuopio och Siilinjärvi där det finns närbelägna tillväxtområden. Varkaus har fått investeringar och monteringen av skogsmaskiner i Idensalmi har medfört verkstadsindustri.

– Man måste kunna fatta regionpolitiska beslut som möjliggör ett drägligt liv överallt, säger Rinne.

Kommunerna har näringsroll

I rikspolitiken vill SDP sätta fart på infrastrukturprojekt såsom en nordlig datakabel till Asien eller en järnvägsbana till Ishavet. Också i kommunerna kan den offentliga sektorn skapa livskraft tillsammans med företagen.

Men på frågan om Rinne står nära Centern i sitt tänkande svarar Rinne nej.

– Om jag tänker på den här regeringens politik hittar jag varken region-, metropol- eller tillväxtcenterpolitik. Det är svårt att definiera Centerns eller Samlingspartiets tänkande i förhållande till SDP:s tankar, säger Rinne.

Han säger att han oroar sig i synnerhet för att värdet på bostäderna rasar i avfolkningsområden när unga som flyttar in till storstäderna aldrig flyttar tillbaka.

– Redan nu behöver man inte åka särskilt långt utanför Ring III för att hitta bostadsaktiebolag som inte får lån för saneringar, säger Rinne.

Samtidigt betonar Rinne att man inte ska hindra urbaniseringen genom att begränsa byggandet.

– Inflyttarna som skapar tillväxt ska inte behöva bo diffust och dyrt utan människorna bör få bostäder till rimliga priser.

Nej till regeringens nedskärningar

De viktigaste frågorna i kommunalvalet är utbildning, bildning, markanvändning och kommunernas livskraft, säger Rinne. SDP tänker motsätta sig regeringens utbildningsnedskärningar i kommunerna.

– Barnen ska ha subjektiv rätt till dagvård i så många kommuner som möjligt och gruppstorlekarna ska inte växa, säger han.

Också barn till arbetslösa har rätt till dagvård för att ingen ska marginaliseras, säger han. På lång sikt strävar SDP efter avgiftsfri småbarnspedagogik.

Rinne betonar de nya kommunfullmäktiges roll i social- och hälsovården trots att vård- och landskapsreformen ska minska på fullmäktigeledamöternas makt.

– De som väljs i kommunalvalet beslutar om vårdfrågor i ett par år och det är viktigt hur vårdfrågorna sköts under den tiden.

Vilken är din hälsning till finlandssvenskar som är oroade för svenskans ställning?

– Det nordiska samarbetet är mycket viktigt för Finland. Vid sidan av likheterna i ekonomi och kultur betonas också det försvarspolitiska samarbetet med Sverige. I grundlagen garanteras landets tvåspråkighet och servicen måste ges på rätt sätt på finska och på svenska.