Han säger att i regeringsposition skulle SDP dra tillbaka beslutet om bolagisering av den offentliga servicen. I regeringens vårdreformsmodell måste de landskapsägda serviceproducenterna bolagiseras.

– Valfriheten är inget problem, men tvångsbolagiseringen i samband med valfriheten splittrar systemet och skatteintäkterna börjar rinna ner som vinst för privata bolag, säger Rinne.

Han ser inte någon stor konflikt mellan SDP:s modell och regeringens grundmodell. I stället för regeringens landskap föreslår SDP en regionkommun som bara skulle stå för social- och hälsovården och inget mer. Den offentliga sektorn skulle vara anordnare och huvudproducent.

Vårdreformen stupade under den förra riksdagsperioden när SDP satt i regeringen. Rinne betonar att SDP inte skulle starta beredningen som pågått i tio år från noll.

– Misstaget under den förra regeringsperioden var att börja ändra på kommunstrukturen samtidigt med vårdreformen. Det blev för många varv. Nu är landskapsmodellen litet på samma sätt ett element som trasslar till situationen, säger Rinne.