Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif anslog en försonande ton och försökte överbrygga klyftan mellan shia- och sunnimuslimer. Han föreslog att man inleder en verklig dialog med de övriga muslimska länderna i regionen. Enligt honom bör man definiera problem tillsammans och sedan söka en lösning på dem. Han kringgick dock en fråga om Israel möjligen kunde delta i en sådan dialog.

– Vi har tillräckligt med problem i regionen vid Persiska viken, så vi vill inleda dialogen med de länder som vi kallar våra bröder inom islam, sade Zarif.

Irans reformsinnade president Hassan Rouhani har redan tagit initiativ i den här riktningen genom att besöka Kuwait och Oman förra veckan.

Terrorismanklagelser

Zarifs förslag förkastades ändå i praktiken i München. Enligt Israels försvarsminister Avigdor Lieberman finns det tre utmaningar i området: Iran, Iran och Iran.

– Den moderata sunnitiska arabvärlden inser kanske nu för första gången att det största problemet inte är Israel, judarna och sionismen, utan Iran, sade Lieberman.

Även den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu anslöt sig till kritiken av Iran. Han anklagade Iran för att försöka upprätta shiariken i Irak och Syrien. Inte heller Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir sparade på orden utan beskyllde Iran för att stödja terrorism.

Den allvarliga stämningen bröts av rungande skratt då Zarif fick en fråga om hur länge det tar för landet att tillverka ett eget kärnvapen.

– En evighet... Vi tänker aldrig skaffa kärnvapen. Punkt. Kärnvapen ökar inte Irans eller något annat lands säkerhet, försäkrade Zarif.