I talet i Florida påstod Donald Trump att något hänt i Sverige "i går kväll". Men det hände inget anmärkningsvärt i Sverige i fredags.

Nu kräver Sveriges regering svar från USA om vad Trump menade.

– Vår ambassad i Washington har tagit kontakt med USA:s utrikesdepartement för att få klarhet. Vi är ju undrande, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst till TT.

– Nu får vi se om vi får något svar till ambassaden.

"Får inget svar"

Men något svar kan Sverige troligen inte vänta sig, tror Olle Wästberg, Sveriges tidigare generalkonsul i New York.

– Att det amerikanska utrikesdepartementet skulle gå till Vita huset, som i sin tur går till Trump och frågar vad han menade, det är inte särskilt sannolikt, säger han till TT.

Det märkliga uttalandet kommer ändå inte att få några konsekvenser för relationerna mellan Sverige och stormakten USA, tror Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Nej, inte alls. Relationen mellan Sverige och USA påverkas inte av vad Donald Trump säger. Trump är Trump och talar på det sättet han gör, säger han till TT.

– Detta är ytterligare ett uttryck för hur Trump bedriver politik. Det kommer att få konsekvenser, men inte just detta att han har omnämnt Sverige.

Negativt för Sverige

Oavsett vad Trump menade när han nämnde Sverige – det spekuleras om att han syftade på en intervju i Fox News på fredagskvällen med en filmare som gjort en dokumentär om invandringens påstådda negativa effekter i Sverige – så uppfattades uttalandet om att något allvarligt hade hänt. Han nämnde Sverige samtidigt som han räknade upp en rad europeiska städer som har drabbats av terrordåd.

Det är ett problem för Sverige, menar Olle Wästberg.

– Sverige är ett litet land som är beroende av ett gott rykte, säger han.

– När sådana här saker kommer från en av världens mäktigaste personer är det negativt för Sverige.

Han tror dock inte på några ytterligare diplomatiska åtgärder.

– En formell åtgärd vore att kalla upp USA:s charge de affairs i Sverige, de har ingen ambassadör här just nu, för att ställa frågor. Men det är en alldeles för kraftig åtgärd.