Sveriges regering har krävt svar från USA om vad president Donald Trump menade i sitt tal på ett politiskt massmöte.

Trump själv förklarar att han talade om ett tv-inslag om Sverige.

I talet i Florida påstod Donald Trump att något hänt i Sverige "i går kväll". Men det hände inget anmärkningsvärt i Sverige i fredags.

Sveriges regering ville på söndagen få svar från USA om vad Trump menade.

– Vår ambassad i Washington har tagit kontakt med USA:s utrikesdepartement för att få klarhet. Vi är ju undrande, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst till TT.

USA:s utrikesdepartement svarar på en fråga från nyhetsbyrån Reuters att man inte kommenterar diplomatiska kontakter.


Trump twittrar

I en tweet skriver Donald Trump på söndagskvällen, finsk tid:

– Mitt uttalande om vad som händer i Sverige syftade på ett inslag som sändes i Fox News, som handlade om invandrare och Sverige.

Sveriges ambassad i Washington DC anser därmed att frågan till USA:s utrikesdepartement nu är besvarad.

– Att Vita huset väljer att gå ut och svarar brett betraktar vi som ett svar även till oss, skriver ambassaden i en kommentar till Dagens Nyheter.

Strax innan Donald Trumps tweet tonade samtidigt Vita husets biträdande pressekreterare Sarah Sanders ner presidentens uppmärksammade uttalande.

– Han talade om ökande brottslighet och händelser i närtid i allmänna ordalag och syftade inte på en specifik händelse, säger hon till journalister i Vita huset.

Det har tidigare spekulerats om att Trump syftade just på en intervju i Fox News på fredagskvällen med en filmare som gjort en dokumentär om invandringens påstådda negativa effekter i Sverige.

Men oavsett vad Trump menade när han nämnde Sverige så uppfattades uttalandet om att något allvarligt hade hänt. Han nämnde Sverige samtidigt som han räknade upp en rad europeiska städer som har drabbats av terrordåd.


Negativt för Sverige

Det är ett problem, menar Olle Wästberg, Sveriges tidigare generalkonsul i New York.

– Sverige är ett litet land som är beroende av ett gott rykte, säger han.

– När sådana här saker kommer från en av världens mäktigaste personer är det negativt för Sverige.

Han tror dock inte på några ytterligare diplomatiska åtgärder.

– En formell åtgärd vore att kalla upp USA:s charge de affairs i Sverige, de har ingen ambassadör här just nu, för att ställa frågor. Men det är en alldeles för kraftig åtgärd.


"Trump är Trump"

Uttalandet kommer inte att få några konsekvenser för relationerna mellan Sverige och stormakten USA, tror Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Nej, inte alls. Relationen mellan Sverige och USA påverkas inte av vad Donald Trump säger. Trump är Trump och talar på det sättet han gör, säger han till TT.

– Detta är ytterligare ett uttryck för hur Trump bedriver politik. Det kommer att få konsekvenser, men inte just detta att han har omnämnt Sverige.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skriver i en kommentar till TT att "president Trump får stå för sina uttalanden och redogöra för på vilka fakta han baserar dem".


Kan bita sig fast

Negativa uppfattningar om ett land, sanna eller inte, kan bita sig fast under lång tid. Ett tydligt exempel är när USA:s dåvarande president Dwight D. Eisenhower i början av 1960-talet påstod att självmordsfrekvensen i Sverige var bland de högsta i världen. Det hade han läst i en tidning, sade han.

Två år senare bad Eisenhower om ursäkt för det felaktiga påståendet under ett besök i Sverige. Men bilden av svenskarna som extremt självmordsbenägna lever fortfarande i dag.

– På generalkonsulatet i New York hade vi en mall för när påståendet dök upp i medier, och det hände inte allt för sällan. Då skrev vi en insändare, säger Olle Wästberg.

Den svenska regeringens reaktion har väckt intresse världen över. De största internationella nyhetsbyråerna – Reuters, AP och AFP – uppmärksammar kravet om en förklaring från Trump. En rad tongivande utländska nyhetsredaktioner rapporterar samtidigt om den svenska förvåningen kring Trumps uttalande.