Under de senaste månaderna har borgenärerna förhandlat med Grekland om hur landet ska uppfylla villkoren i låneprogrammet. Euroländernas finansministrar får i dag ett sammandrag om framskridandet men några beslut gällande den pågående värderingen fattas knappast.

Grekland klarar sig utan ett nytt lån över våren men i juli förfaller igen en stor avbetalningspost. De kommande valen i Holland och Frankrike oroar ytterligare eurogruppen. Valen befaras politisera diskussionen om den grekiska skuldkrisen.

Den pågående värderingen gäller landets tredje låneprogram på 86 miljarder euro som beviljas från den permanenta krisfonden ESM. Hittills har Grekland lyft ut cirka 30 miljarder euro ur programmet.

Det är framför allt målsättningen för budgetöverskottet som väcker diskussion. Eurogruppen har förutsatt att landets budgetöverskott ska vara 3,5 procent av bruttonationalprodukten men enligt den Internationella valutafonden IMF är målet inte realistiskt. Enligt IMF ska Grekland genomföra nya skatteskärpningar och skära ned på pensioner för att nå upp till målet.

Finland representeras av finansminister Petteri Orpo (Saml).