Frågan debatterades intensivt före jul men sedan dess har tongångarna svalnat, bedömer Erkka Railo, specialforskare vid centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet.

– Jag tror inte att debatten blir så färggrann, säger Railo till FNB.

Lagberedningen blev en het potatis ett par veckor före jul efter att justitiekanslern Jaakko Jonkka kritiserat regeringen i en intervju för Helsingin Sanomat. Jonkka sade att regeringen lagt fram exceptionellt många lagförslag som varit problematiska med tanke på grundlagen. Jonkka sade att han försökt ingripa, men att regeringen i sin brådska inte lyssnat på honom.

Även riksdagens grundlagsutskott har fäst uppmärksamhet vid problemen.

Oppositionspartierna krävde att Sipilä skulle ge en upplysning redan före jul, men riksdagens fullspäckade tidtabell och Jonkkas sjukskrivning bidrog till att frågan sköts upp.


Högt tempo och hård press

Railo säger att problemen i sig inte är så överraskande. Jobbet med att stifta lagar har blivit mer komplicerat i och med internationella avtal och EU. Resurserna för beredningsarbetet har däremot inte utökats.

Sipiläs regerings ambition att i snabb takt genomföra flera reformer har också bidragit till problemen.

– Regeringen har haft som mål att göra snabbt och mycket. Tjänstemännen tvingas jobba i högt tempo och under hård press.

Ytterligare en faktor som Railo tror att spelar in är det faktum att Sannfinländarna är orutinerade som regeringsparti. Det minskade antalet ministrar har i sin tur lett till att sannfinländaren Jari Lindström (Sannf) har fullt upp som både justitieminister och arbetsminister. Han saknar dessutom juridisk utbildning.

Railo tror ändå att kritiken mot bristerna i beredningen fått regeringen att fästa mer uppmärksamhet vid detaljerna i beredningen. För en sak är säker: oppositionspartierna har inte glömt den kritik som Jonkka framförde.

– Den här frågan blir snabbt aktuell igen om ett nytt konkret fall inträffar där det ser ut som att regeringen ignorerar expertåsikter eller presenterar halvfärdiga lagar för riksdagen, säger Railo.