Det är Trafikverket, Trafi, VR Group och Stationens barn rf som gör gemensam sak för att motarbeta trenden, som finns speciellt bland unga.

– Järnvägen är ingen plats för vistelse eller lek, och man får inte gena över spåren. Det är inte säkert att man upptäcker tåget i tid om man till exempel koncentrerar sig på att ta bilder. Barn och unga förstår ofta inte att ett tåg inte kan väja och inte hinner stanna i tid, säger Marko Tuominen, säkerhetschef för järnvägsfunktioner vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Årligen blir 50-60 människor överkörda av tåg och dessutom förekommer många tillbud.

Selfies på spår kan döda-kampanjen påminner också vuxna om att föregå med gott exempel och prata med de unga om farorna.

Kampanjstartarna vill att alla finländare ska veta fyra viktiga fakta om järnvägen. För det första är det enligt lag förbjudet att vistas på järnvägsområden och att korsa banen på officiella ställen. För det andra rör sig tågen snabbt och ljudlöst och bromssträckan kan vara upp till en och en halv kilometer. För det tredje är vandalism farlig både för lokförare, passagerare och skadegöraren själv. Vandalism är till exempel att placera ett hinder som en sten eller cykel på banan. För det fjärde är det alltid livsfarligt att röra sig på elektrifierade järnvägar.

Kampanjen har också en video, som publicerats på Youtube.