Frågan är om vicepresident Mike Pence kan gjuta olja på vågorna – och om han ens vill det?

Pence anlände till Bryssel sent i går kväll, redo för en heldag av tunga möten i Europas organisationshuvudstad nummer ett.

Först avverkas i tur och ordning EU:s utrikeschef Federica Mogherini, permanente rådsordföranden Donald Tusk och kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker inne i centrum. I eftermiddag går sedan färden ut till Nato-högkvarteret i nordost där generalsekreterare Jens Stoltenberg väntar.

Kring Nato-delen av mötet råder ingen större spänning eftersom försvarsminister James Mattis redan varit på besök hos alliansen, i förra veckan.


Som Sovjet?

EU-delen är desto mer intressant – inte minst efter de uttalanden som gjorts av Donald Trump själv, samt av Ted Malloch, flitigt utpekad som tänkbar ny amerikansk ambassadör hos EU.

– Jag tror att andra kommer att lämna EU, sade Trump om Storbritannien i en tidningsintervju strax före tillträdet.

Malloch har i sin tur talat om att eurozonen kan kollapsa inom 12–18 månader och att han gärna ser att EU går i graven precis som Sovjetunionen.

"De här uttalandena visar tydligt herr Mallochs fientlighet inte bara mot EU som sådant utan också mot våra gemensamma värderingar och principer", löd reaktionen från exempelvis den socialdemokratiska partigruppen i ett brev efteråt till Tusk, Juncker och Mogherini, med krav på att inte acceptera Malloch – om han skulle föras fram.


"Bra stämning"

Mogherini, som besökte USA för en och en halv vecka sedan, försöker ändå tona ned gnisslandet.

– Det var en väldigt bra stämning. Alla mina möten var utmärkta, sade utrikeschefen i en intervju med belgiska tidningen Le Soir i förra veckan, där hon mer ville betona att förhållandet nu är annorlunda, snarare än problematiskt.

– Å ena sidan går det absolut inte att tvivla på vänskapen mellan européer och amerikaner. Den är solid och fortsätter vara det. Företag, investeringar, kultur – allt sådant förenar oss. Men vi går samtidigt in i en mer pragmatisk period, mindre automatisk. Under de senaste åren har det varit ett naturligt partnerskap. Det har varit naturligt för oss att omedelbart vända oss mot Washington. Nu blir det en fas av mera fall till fall, ärende för ärende, sade Mogherini till Le Soir.