Österbottens förbund hade budgeterat ett underskott på 137 182 euro för 2016. Resultatet för fjolåret är däremot större än väntat. Det sammanlagda underskottet landar på drygt 190 600 euro.

Att underskottet är större än budgeterat beror på Midway Alignment-projektet, som genomfördes under åren 2013–2015. På grund av ett mänskligt fel har projektet belastats med alltför mycket kostnader.

Bokföringsfelet upptäcktes först nyligen, när stödet från EU blev mindre än väntat. Efter det hade förbundet inget annat alternativ än att bokföra överskridningen av kostnader för tre år som förlust år 2016.

Felaktigheterna beror troligen på att projektförvaltningsprocessen är oklar, och tf. landskapsdirektören Kaj Suomela utreder saken.

Vilka konsekvenser får det plötsliga underskottet?

– Det här leder förstås till att vi måste se över årets budget så att den är i balans med fjolåret. Vi måste spara, men vi måste ta en titt på vilket sätt vi ska spara.

Landskapsstyrelsen beslutade också att sälja aktierna som förbundet äger i Vasa yrkeshögskola Ab.

Enligt styrelsen medför förändringar i samband med landskapsreformen att det inte är ändamålsenligt att förbundet är aktieägare i yrkeshögskolan. Österbottens förbund äger 1500 aktier i yrkeshögskolan. Det är ungefär 10 procent av hela aktiestocken. Vasa universitet är potentiell köpare av förbundets aktier. 

Styrelsen beslöt också att förlänga tidtabellen för uppgörande av Österbottens landskapsplan 2040. Ursprungligen skulle planen vara klar 2018, men den skjuts upp till början av år 2019.